‘Eerst zien, dan geloven’ is een term die je vast kent. (Pas) wanneer iets zichtbaar en tastbaar is, is er kennelijk voldoende ‘bewijs’ om het te geloven en om het ‘waar’ te kunnen laten zijn.

Een term die goed past bij de manier waarop we (als kind) leren. We nemen dingen waar en maken dingen mee. We interpreteren deze dingen en op basis van onze interpretaties vormen we een bepaald wereldbeeld. Wat we waar-nemen, wat we zien vormt dus input voor ons wereldbeeld, voor wat we gaan geloven als zijnde de wereld.

En een term die bovendien goed past bij onze (veelal wetenschappelijke) benadering in het Westen. Als er genoeg onderzoek is gedaan en er voldoende bewijzen zijn gevonden, dan is het (wetenschappelijk) ‘waar’ en is het dus verantwoord om er mee te werken. Wat dat betreft vindt de term ‘Eerst zien, dan geloven’ hier op veel plekken vruchtbare grond.

Wat minder bekend is de term ‘Eerst geloven, dan zien’. Duidelijk minder concreet en ook minder grijpbaar. Maar daarmee ook minder waar of bruikbaar?

Het interessante is dat beide termen overtuigingen zijn en daarmee per definitie niet waar of onwaar. Een overtuiging is een gedachte op gevoelsniveau. Een overtuiging gaat niet over de objectieve waarheid, een overtuiging gaat over wat voor jou als waarheid voelt.

Een relevante vraag hierin is dan ‘Geloof je het omdat je het ziet, of zie je het omdat je het gelooft?’ Met andere woorden; neem je zuiver waar (en pas je je wereldbeeld aan op wat je ziet) óf zie je dat wat bij je wereldbeeld past. De kip of het ei…

Het ego heeft een belangrijke rol in het ontstaan van je wereldbeeld. Het ego is immers verantwoordelijk voor de manier waarop je je in het leven zet, hoe je jezelf manifesteert en daarmee ook voor hoe je ‘overleeft’ in de wereld.

Met de belangrijke taak van overleven krijgt alles wat ons overleven ook maar een beetje kan bedreigen onevenredig veel aandacht. Dit overleven heeft niet enkel betrekking op daadwerkelijk fysiek overleven, maar op overleven in alle vormen: van gewaardeerd worden om wie je bent en wat je doet, tot gelijk krijgen in een discussie.

Stel je krijgt na een presentatie tien oprechte complimenten en één kritische noot. Waar gaat je aandacht naar toe? Precies, naar dat puntje dat je overleven kan bedreigen.

We hebben allemaal ons ego nodig om onszelf in de wereld te zetten. Maar wat is de (negatieve) impact van ons ego geweest op ons wereldbeeld van nu? En op het beeld wat we van onszelf hebben? En, op wat we vervolgens op basis van dit beeld waar-nemen?

Een punt dat treffend wordt geïllustreerd met dit prachtige korte filmpje:You are more beautiful than you think you are.’

Klopt het beeld wat jij van jezelf hebt? Klopt zelfs het verhaal dat je je van vroeger herinnert? Het blijkt keer op keer zo waardevol als mensen hun verhaal toetsen en zichzelf zo gunnen een breder perspectief te ontwikkelen. ‘We leven allemaal in de gevangenis waartoe we ooit zelf besloten hebben’, zei Eric Berne ooit.

In veel gevallen bezien we onszelf veel kritischer dan terecht, met de beperkingen van dien. ‘Zeg tegen jezelf dat het je lukt en je krijgt gelijk. Zeg tegen jezelf dat het je niet lukt, en je krijgt ook gelijk’ is een bekend adagium binnen NLP.

Vast en zeker dat je uit de 2 miljoen waarnemingen per seconden altijd wel een paar kunt filteren die overeenkomen met jouw beeld van de waar-heid. Welk beeld laat jij waarheid worden? Eerst geloven, dan zien…

Wil jij aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling en leren hoe je anderen kunt coachen en begeleiden op dit gebied? Tijdens de opleiding Professional Coaching & Leiderschap leer je alles over coaching én is er ruimte voor jouw persoonlijke (ontwikkeling) reis.