fbpx

Systemisch Denken

29 november 2023
7 min. leestijd

Als mens maak je deel uit van verschillende netwerken aan relaties, ook wel systemen genoemd. Als onderdeel daarvan beïnvloed jij het systeem, en het systeem beïnvloedt jou. Deze invloed reikt ver en veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid.

Het belangrijkste systeem is je gezin van herkomst. Dit is de plek waar je je meest diepgewortelde lessen leerde over thema’s als relaties, liefde, plek en verantwoordelijkheid.

Patronen uit de systemen waarin je bent opgegroeid, herhalen zich binnen de nieuwe systemen waarin je beweegt. Des te meer als je je hier niet bewust van bent! Je komt dan herkenbare dynamieken tegen, bijvoorbeeld op werk of in je liefdesrelatie.

Een hereniging met je gezin van herkomst, zoals bijvoorbeeld bij het kerstdiner, is natuurlijk dé plek waar dynamieken en patronen van dit systeem weer (pijnlijk) zichtbaar kunnen worden.

Al heb je nog zoveel persoonlijk werk gedaan, het lijkt wel alsof je weer direct het systeem in wordt gezogen. En dat is ook zo! Systemen hebben een zeer krachtige werking.

 

Systemische Wetten
Bert Hellinger ontdekte dat er een aantal wetten gelden voor ieder systeem. Deze systemische wetten zijn als natuurwetten: of je het nu leuk vindt of niet, je hebt het er linksom of rechtsom mee te doen. Water stroomt ten slotte naar beneden door de zwaartekracht en alles wat leeft, gaat ooit ook weer dood. Zo ook hebben alle leden binnen een systeem zich te schikken naar de wetten van het systeem.

Een voorbeeld van een systemische wet is dat alles en iedereen het recht heeft op een eigen plek. Zo kent elk systeem ook een natuurlijke ordening waarin de plekken bepaald zijn. Een derde belangrijke is dat ieder
systeem vraagt om een balans in geven en nemen.

Een systeem bestaat immers uit een web van onderlinge relaties en relaties bestaan op hun beurt uit een
uitwisseling in geven en nemen. Wat erin gaat, moet in lijn zijn met wat eruit gaat, anders ontstaat er een disbalans in de relatie en dit werkt door in het hele systeem.

 

 

De wet van balans in geven en nemen
Wederkerigheid is diepgeworteld in onze menselijke aard. Relaties bestaan uit een dynamiek van actie en reactie. In deze interactie dSystsdfie we hebben met anderen ontstaan onzichtbare draden van geven en nemen.

Het is als een delicaat spel, waarbij iedere actie uitnodigt tot een reactie. Het succes van de relatie hangt af van de mate waarin de balans kan worden geborgd.

Dit alles reikt vele malen verder dan materialistische uitwisseling. Het betreft voornamelijk een emotionele (dis)balans, gevoed door aspecten als steun, tijd, aandacht en begrip op gevoelsniveau. Het geven van liefde, tijd en aandacht wordt verrijkt wanneer het wordt beantwoord met een vergelijkbare toewijding. Hierin ligt de kern van het evenwicht, waarin beide partijen zich gewaardeerd voelen, de relatie bloeit en toegroeit naar een steeds hogere balans in geven en nemen.

Wordt dit evenwicht niet geborgd, dan zal er in toenemende mate onrust en disbalans worden ervaren. Tenminste bij één van de betrokken partijen. In een ideale wereld zou dit niet gebeuren. Maar we zijn nu eenmaal niet in het paradijs geboren en onze relaties hebben vaker wel dan niet te maken met een bepaalde mate van disbalans.

Voel jij bepaalde emotionele lading bij één of meerdere van je familieleden? Dikke kans dat je nog wat te doen hebt in het herstellen van de emotionele bankrekening.

Download onderstaande oefening om hier direct eigenaarschap voor te nemen of om de werking van Systemisch werken te ervaren.

 

Aan de slag met Systemisch Werken bij Coachcenter
Systemisch Werken heeft de afgelopen jaren vanwege de enorme impact veel aan populariteit en toepassing gewonnen, binnen organisaties en in privésfeer. Wil jij je verdiepen in Systemisch Werken en/of zelf ervaren wat de impact van Systemisch Werken kan zijn? In al onze opleidingen, trainingen en coaching hanteren we een systemische denk- en werkwijze.

Ervaar de kracht van familie- en/of organisatieopstellingen

Waar relevant werken we met kleine en grotere opstellingen om dynamieken zichtbaar te maken en patronen te doorbreken. In de trainingen en opleidingen leer je bovendien zelf waar te nemen en te werken vanuit systemisch perspectief.

  • Heb je een specifieke ontwikkelbehoefte gericht op Systemisch Werken? Onze tweedaagse training Systemisch Werken biedt een stevige introductie in deze prachtige manier van werken. Na de training heb je veel inzicht in je eigen dynamieken. Bovendien kun je direct zelf een aantal systemische principes toepassen in je werk.
  • In onze verdiepende coachopleiding Coachen met Karakter leer je op fundamenteel niveau Systemisch te Werken. Je leert waarnemen en interveniëren op basis van de systemische principes en je leert werken met opstellingen.
  • In onze leiderschapsopleiding Creërend Leiderschap kijk je vanuit systemisch perspectief naar jouw plek en taak als leider. Je maakt je los van beperkende patronen en verstrikkingen om zo je eigen potentieel als leider, en daarmee van het systeem dat je leidt, weer vrij te maken.

Is je interesse gewekt? Tijdens één van onze maandelijkse proeverijen kun je live of online kosteloos ervaren hoe wij werken vanuit systemisch perspectief. Een vrijblijvend oriënterend gesprek om de verschillende opties te verkennen is ook mogelijk.

Wil je meer informatie?  We horen graag van je! Je kunt ons bereiken op 070 250 03 58 of per mail via info@coachcenter.nl.

 

Download 'Hand-out Systemisch Denken'

Oefenen met de dynamieken van jouw systemen

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland