fbpx

Systemisch Coachen van Teams en Organisaties

Kom gratis proberen

Inleiding

Organisaties zijn in toenemende mate afhankelijk van teams in het omgaan met de complexe en snel veranderende uitdagingen van deze tijd. Taken die voorheen door individuen werden gedaan, vragen vandaag de dag om teams met de diversiteit en expertise om duurzame antwoorden te bieden.

Goed functioneren in een team (of ander systeem) gaat niet vanzelf. In de praktijk zijn er maar heel weinig teams die functioneren op het niveau waartoe ze in potentie in staat zijn. Kwaliteiten blijven onbenut, onvrede neemt toe en veel energie die bestemd is voor de uitvoering van de taak gaat verloren in een suboptimale samenwerking.

Tijdens de opleiding Systemisch Coachen van Teams & Organisaties leer je hoe je als (bege-)leider van teams de natuurlijke ontwikkeling van de groep als systeem in goede banen kunt leiden. Uiteraard gericht op maximaal teamresultaat.

 • Je ontwikkelt je tot stevige coach en teamleider, met het team als je coachee. Je leert hoe je de in het systeem aanwezige intelligentie en potentie kunt vrijmaken. Het is aan jou om de juiste voorwaarden te scheppen om dat wat er is tot bloei te laten komen.
 • In je benadering leer je de systemische principes effectief en hands-on toe te passen binnen organisaties, zonder dat je een meester-opsteller hoeft te zijn.
 • Je maakt een aanpak eigen die met aandacht voor zowel het systemische en groepsdynamische, als het individuele niveau.

Het programma kent een stevige basis in de principes van Systemisch Interveniëren, groepsdynamica en groepsontwikkeling volgens Tuckman en de lagen voor effectief teamwork van Lencioni.

 • Voor coaches en leiders die met meer impact en diepgang willen leren werken met teams
 • Start in november 2024
 • 7 blokken van 2 dagen
 • Maximaal 18 deelnemers
 • Gemiddeld zo’n 2 tot 4 uur per week
 • Kosten: € 5800 (BTW-vrij voor particulieren)
Brochure downloaden
Kom gratis proeven Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Voor wie?

De opleiding is voor iedereen die met meer impact en diepgang teams wil begeleiden door middel van Systemisch Interveniëren, Lencioni's lagen van effectief teamwork en Tuckmans' groepsdynamica en groepsontwikkeling.

Coaches

Voor coaches die (dieper) willen leren werken met een team als coachee. Je ontwikkelt de kwaliteiten om het onzichtbare zichtbaar te maken en het ongrijpbare tastbaar.

Leiders

Voor leiders die met meer impact willen leren werken met teams. Je leert het potentieel van een team vrij te maken door vanuit systemisch perspectief de natuurlijke ontwikkeling van een team te ondersteunen.

Trainers

Voor trainers die meer inzicht en handvatten willen rondom het werken met teams. Op individueel, systemisch en groepsdynamisch niveau.

Opleidingsprogramma

01Waarom deze opleiding?
02Hoe?
03Wat?
04Waartoe?

Waarom deze opleiding?

In welk type organisatie je ook komt, teamwork is vandaag de dag onmisbaar. In de ideale situatie versterken individu en team elkaar. Het team biedt een omgeving waarin het teamlid zijn kwaliteiten optimaal kan inzetten voor het teamresultaat. Omgekeerd is het team tot prestaties in staat die veel verder reiken dan de optelsom van de individuele prestaties.

Deze situatie komt in de praktijk helaas slechts zelden voor. Het overgrote deel van de teams functioneert ver beneden het niveau waartoe ze in potentie in staat zijn. Veel van de kostbare energie die bestemd is voor het optimaal uitvoeren van de taak, gaat verloren in een ineffectief groepsproces.

In een poging het tij te keren wordt in de regel voor een te eenzijdige benadering gekozen. Een probleem dat zijn basis vindt in het DNA van de organisatie los je niet op met een teamtraining en een ongewenste cultuur los je niet op met een focus op een individuele medewerker.

In de opleiding Systemisch Coachen van Teams en Organisaties leer je het probleem op het juiste niveau aan te pakken én te vertalen naar een praktische oplossing.

Hoe?

De opleiding Systemisch Coachen van Teams & Organisaties richt zich op jouw ontwikkeling als persoon en (bege-)leider ten opzichte van het team. Je gaat aan de slag met de thema’s, patronen en valkuilen die je tegenkomt in je rol als coach en/of leider van teams.

In je ontwikkeling maak je je de wezenlijke en praktische benadering van Coachcenter eigen. Je leert dat juist de onderstroom de dynamiek in de samenwerking bepaalt. Je ontwikkelt de kwaliteiten om het onzichtbare zichtbaar te maken en het ongrijpbare tastbaar.

Tegelijkertijd maak je je tal van tools en technieken eigen om een team en haar leden op pad te helpen met thema’s als veiligheid, vertrouwen, open communicatie, constructief conflict aangaan, eigenaarschap en resultaten behalen. Je leert in heel praktische zin hoe je een team creëert met betrokken medewerkers die zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen, elkaars en het teamresultaat.

Wat?

In 7 modules van twee aaneengesloten dagen ontwikkel je je als coach en leider van een team op drie niveaus:

Systemisch Niveau | dit niveau richt zich op de mate waarin wordt voldaan aan de noodzakelijke natuurwetten en -principes voor een systeem om optimaal en gezond kunnen functioneren. Je ontwikkelt inzicht in de systemische basiswetten waarmee je kunt zien wat er nodig is om het potentieel (weer) te laten ‘stromen’ in een systeem.

Groepsdynamisch niveau | dit niveau richt zich op de onderlinge communicatie en samenwerking en de manier waarop de groep als systeem zich al dan niet ontwikkelt tot een steeds volwassener systeem. Je leert dat een systeem net als ieder levend organisme een natuurlijke groei doormaakt. Dit is een proces dat je niet kunt controleren, maar wel in goede banen kunt leiden.

Individueel niveau | dit niveau richt zich op het welzijn en functioneren van het teamlid als individu en de (sociaal)emotionele aspecten die hierbij een rol spelen, naast het concreet uitvoeren van de taak. Je beseft dat een team bestaat uit losse individuen met elk hun behoeften, verlangens, passies, talenten en (sociaal)emotionele aspecten die spelen in de dynamiek met de groep.

Download onze brochure voor meer informatie.

Waartoe?

Na het succesvol afronden van de opleiding, heb je je de volgende vaardigheden ontwikkeld:

 • Diagnosticeren waar de (systemische) oorsprong zit van de uitdagingen en/of problemen van het team;
 • Inzicht in de gezondheid van het systeem in termen van het eren van de systemische wetten en principes, aanwezige patronen, dynamieken en verstrikkingen;
 • Het gebruiken van de intelligentie van het systeem als bron voor groei naar gezondheid en optimaal functioneren; je leert hoe het team (en niet jij als coach of teamleider) de expert is;
 • Zicht op de natuurlijke groeifasen die ieder team doorloopt, wat de behoeften zijn en wat het vraagt van jou als coach of teamleider om dit proces in goede banen te leiden;
 • Bewustzijn van de voorwaarden die noodzakelijk zijn om een gezond groepsdynamisch proces op gang te brengen gericht om maximale prestatie;
 • Het vertalen van je nieuwe bewustzijn en inzichten naar interventies. Om zo samen met het team een cultuur te creëren waarin medewerkers vertrouwen en verbinding ervaren, constructief conflicten met elkaar aan gaan en vanuit betrokkenheid eigenaarschap nemen voor de (individuele en gezamenlijke) resultaten;
 • Bewustzijn op met jouw (systemische) plek ten opzichte van het team en de losse individuen. Je leert je verhouden tot de patronen en valkuilen die jij tegenkomt in je rol als coach of leider.

 

Praktische informatie

Eerstvolgende start: november 2024

De opleiding heeft een looptijd van 7 maanden met maandelijks twee opleidingsdagen. Deze vallen of op een maandag en dinsdag. We plannen waar mogelijk buiten de reguliere schoolvakanties om. We starten om 10.00 en ronden tussen 16.30 en 17.00 af.

Download hier het overzicht voor de opleidingsgroep die start in 2024.

De opleiding vindt plaats op onze opleidingslocatie in Den Haag:

Leidsestraatweg 77
2594 BB Den Haag
070 – 250 03 58
info@coachcenter.nl

Tussen de opleidingsdagen schrijf je iedere maand een kort reflectieverslag, is er wat leeswerk en voer je mogelijk enkele aanvullende opdrachten uit.

Gemiddeld besteden deelnemers zo’n 2 tot 4 uur per week aan de opleiding. De opleiding is dus prima te combineren met een full-time baan.

De kosten voor de opleiding bedragen € 5.800. Voor particuliere deelnemers bieden we de mogelijkheid om van de BTW-vrijstelling gebruik te maken. Dit kun je aangeven op het inschrijfformulier. Voor zakelijke deelnemers is 21% BTW van toepassing.

Dit bedrag is inclusief kosten voor materialen, catering en locatie en exclusief studiemateriaal (meer informatie volgt).

Meld je nu aan voor onze Proeverij en ontdek welke opleiding bij jou past.

Kom gratis proberen Neem contact op

Inschrijven

Lees de brochure

Is je interesse gewekt maar wil je alles nog eens op je gemak doornemen? Download dan onze opleidingsbrochure en lees alle informatie nog eens rustig door.

Downloaden

Kennismakingsgesprek?

Je bent altijd welkom voor een kennismaking met Coachcenter of één van de opleiders. Persoonlijk of telefonisch bespreken we jouw vragen.

Contact

Direct inschrijven

Je hebt de knoop doorgehakt en besloten deze opleiding te gaan volgen. Leuk! Na het invullen van dit formulier nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de inschrijving compleet te maken.

Inschrijven