fbpx

Van Voornemen naar Waarmaken

2 januari 2024
10 min. leestijd

Het aanbreken van een nieuw jaar, een typisch moment voor het maken van een nieuwe start. Goede voornemens worden uitgesproken maar helaas, in zo’n 95% van de gevallen, worden deze ook al snel weer gebroken!

Hoe kun je daadwerkelijk de ontwikkeling maken die je wilt maken? In dit artikel lees je hoe je in vier stappen je voornemens kunt vertalen naar de praktijk.


Stap 1: Creëer een duidelijk toekomstbeeld
Wanneer je een mooi diner voor vrienden wilt verzorgen, bepaal je eerst wat je wilt maken. Vervolgens verzamel je de benodigde ingrediënten en doorloop je de stappen om het diner te bereiden. Hetzelfde doe je als je een rapport schrijft of een huis bouwt. Je schetst een helder beeld van wat je voor ogen hebt en vervolgens ga je aan de slag.

Precies zo werkt het met het vormgeven van je persoonlijke ontwikkeling. Je begint met het creëren van een duidelijk toekomstbeeld. Wat is het waar je echt naar verlangt? Welke persoon ben je dan, waar sta je voor?

Zorg dat het een beeld is waar je echt energie van krijgt, een inspirerend toekomstbeeld zorgt namelijk voor de emotionele intensiteit die je nodig hebt om in beweging te komen. Emoties brengen mensen immers in beweging. Kies dus iets waar je je echt door geïnspireerd voelt en maak het concreet.

Stel dat je de dromen en doelen van je ideaalbeeld hebt bereikt. Wat zie je dan? Wat hoor je en  wat voel je dan? Oftewel, als je naar een video van jezelf in die nieuwe situatie zou kijken, wat laat de video dan zien? Beschrijf zo concreet mogelijk wat je ziet, hoort en voelt.

Een duidelijk en inspirerend toekomstbeeld zorgt voor de benodigde ‘pull’ motivatie om je dromen te realiseren. Je wordt als het ware als een magneet naar je doel toe getrokken. Deze trekkracht is cruciaal voor succes! Ontbreekt het inspirerende beeld en de pull, dan werk je enkel met de ‘push’ motivatie om weg te bewegen van je huidige situatie. Deze vorm van verandering puur op wilskracht is niet blijvend.

Werk je met een inspirerend toekomstbeeld, dan werk je niet op de wilskracht van het ego, maar dan werk je met het verlangen van de ziel. Dit verlangen is een krachtige en onuitputtelijke bron voor groei.


Stap 2: Leef naar je toekomstbeeld
Een duidelijk toekomstbeeld op zich zorgt er al voor dat je allerlei kansen gaat waarnemen die je helpen om je dromen en doelen waar te maken. Als mens hebben we namelijk zo’n twee miljoen waarnemingen per seconden, waarvan we er slechts zo’n zeven bewust waarnemen. Enkel wat relevant voor ons is, wordt door ons bewustzijn toegelaten tot onze actieve waarneming.

Misschien herken je het wel. Je hebt een rode jas gekocht, en ineens zie je overal mensen met rode jassen. Of je realiseert je dat je graag een kindje wil krijgen, en plots zie je overal mensen met baby’s.

Met jouw toekomstbeeld helder voor ogen, heb je een geheel nieuw pallet aan waarnemingen relevant gemaakt waardoor je ze ook actief zult gaan waar-nemen. Jouw waar-heid verandert letterlijk door je toekomstbeeld.

Daarnaast zul je vooral ook andere dingen moeten gaan doen als je wilt dat er echt wat verandert. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Om je toekomstbeeld te leven, zul je de gewoontes en eigenschappen moeten gaan ontwikkelen die hierbij horen. Het gaat om die handelingen die je op consistente wijze uitvoert om je doelen te bereiken.

Het zijn de eigenschappen die je ontwikkelt, die je uiteindelijk maken tot de persoon die je wilt zijn. Wat zijn de eigenschappen van een topsporter? Welke gewoontes hebben mensen met een gelukkige relatie? En welke eigenschappen en gewoontes hebben jou gebracht waar je nu staat?

Een krachtig model om je eigen gewoontes onder de loep te nemen is het ‘Raamwerk van vier acties’ uit het boek de Blue Ocean Strategy. Je geeft met dit raamwerk antwoord op de vragen:

  • Waar ga ik mee starten?
  • Waar ga ik mee stoppen?
  • Wat ga ik meer doen?
  • Wat ga ik minder doen?
     

Stap 3: Maak het belangrijk

Sta eens stil bij enkele van de belangrijkste ontwikkelstappen die je in je leven hebt gemaakt. Tien tegen één dat het geen optie voor je was om de ontwikkeling niet door te maken. Was het een optie om niet te leren lezen en schrijven? Was het een optie om niet te leren fietsen? Al kostte het je nog zoveel bloed, zweet en tranen, de ontwikkeling was een must en opgeven was geen optie.

Hoe maak jij van je gewenste ontwikkeling een must? Goed is de grootste vijand van geweldig en over het algemeen hebben we het best goed. De noodzaak tot echte ontwikkeling is dus niet zo groot en de weg van de minste weerstand verleidt ons vaak tot om het te houden zoals het is. Maar je wilt echt veranderen en wat kun jij nou doen om de noodzaak groter te maken?

Stel, je had inderdaad opgegeven. Dan had je nu met de gevolgen gezeten van niet kunnen lezen, schrijven of fietsen. Dat had in onze maatschappij best wat problemen opgeleverd. En dit principe kun je gebruiken!

Wat dus goed werkt in het vormgeven van je ontwikkeling, is om jezelf een probleem te geven! Door jezelf een probleem te geven werk je – naast de trekkracht van het verlangen – ook met de duwkracht van onvrede. Als je namelijk een probleem hebt, dan moét je wel. Opgeven is geen optie meer, of je komt echt in de shit.

Ook dwingen problemen je om op een ander niveau te gaan denken en kansen waar te nemen die je anders waarschijnlijk helemaal niet had gezien.

Zo besloot ik in 2020 met Coachcenter naar een nieuw kantoor te gaan. Een prachtig pand in de natuur dat ons letterlijk en figuurlijk alle ruimte biedt om onze dromen waar te maken. Een pand met vijf keer de omvang maar ook vijf keer de kosten van het vorige pand! Die stap maakten we in de tijd van corona en lockdowns.. Een situatie die zorgde voor een uitdaging, waardoor ik op een ander niveau ging denken. Zo werd het idee geboren om nog bedrijf op te richten, Inspiring Meetings. Een bedrijf dat zich richt op de verhuur van inspirerende ruimtes voor vergaderingen en trainingen.

Welk probleem of welke uitdaging kun jij jezelf geven om de noodzaak voor het realiseren van je toekomstbeeld groter te maken? Om het bereiken van je doelen zo belangrijk te maken dat je er ook bij tegenslag voor blijft gaan?

Deze uitdaging zal enorm bijdragen aan je discipline om je droom vorm te geven, want linksom of rechtsom zal je discipline nodig hebben als je echt wilt veranderen. Het opbrengen van discipline is vaak zwaar, maar het gewicht van spijt achteraf is nog vele male zwaarder.

‘Discipline is one of the highest, if not the highest, form of self-love. It is quite literally telling yourself that you will delay instant gratification and comfort for better things to come in the future’

Discipline. Prachtig woord trouwens. Het is afgeleid van het woord ‘discipel’, wat leerling betekent.

Ben jij bereid leerling te zijn van je eigen droom?

 


Stap 4: Start Nu met de krachtige Disney oefening
Inspirerende dromen en een helder toekomstbeeld zijn mooi, maar het gaat er uiteindelijk om dat je daad-werkelijk wat verandert. Dat je dingen anders gaat doen. Sterker nog, dat je Nu wat anders doet want in principe is het Nu het enige moment dat er is.

Een prachtig rolmodel in dromen en in het creëren en realiseren van een inspirerend toekomstbeeld is Walt Disney. In onderstaande hand-out vind je een oefening die is gebaseerd op de manier waarop Walt zijn dromen onderzocht en vertaalde naar de realiteit.

De oefening werkt bijzonder krachtig omdat hij je helpt om je dromen en toekomstbeeld te voelen. Als je je toekomstbeeld alleen met je hoofd bedenkt, komt er waarschijnlijk weinig terecht van je goede voornemens. Pas als je ook echt de emotionele intensiteit voelt, dan kom je in beweging. Het woord emotie komt niet voor niets van het Latijnse woord ‘movere’ dat vertaald kan worden als ‘in beweging brengen’..

Download onderstaande hand-out om direct aan de slag te gaan met de Disney oefening.

Download 'Hand-out Van Voornemen naar Waarmaken'

Oefenen met het vertalen van jouw voornemens naar goede resultaten

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland