fbpx

Byron Katie’s The Work: 4 vragen die je leven veranderen

22 februari 2023
6 min. leestijd

Volgens spreker en auteur Byron Katie kunnen 4 vragen je leven compleet veranderen. Katie was geruime tijd ernstig depressief. Vanuit een diepe wanhoop ervaarde ze een levensveranderend inzicht dat haar hielp radicaal anders in het leven te staan. Positief en vol levenslust. Tegenwoordig ervaren miljoenen mensen wereldwijd een verlichting van hun emotionele pijn bij het beantwoorden van de 4 vragen. Byron Katie noemde haar methode: The Work.

Hoe is Byron Katie´s The Work ontstaan?

Byron Katie ontdekte tijdens haar depressie dat ze enkel leed wanneer ze haar gedachten geloofde en dat ze niet leed wanneer ze haar gedachten niet geloofde. Zo meende ze op een dag een slang te zien, maar dit bleek een touw te zijn. Toen ze wist dat het een touw was, was ze niet meer bang. Deze emotionele ontlading zorgde ervoor dat haar overtuiging veranderde.

Katie kwam tot het inzicht dat haar lijden niet voortkwam uit de wereld om haar heen maar uit wat zij geloofde over de wereld om haar heen. Op basis van enkel haar eigen ervaring ontwikkelde ze The Work: een simpele maar effectieve methode om je eigen overtuigingen te onderzoeken. En vrede in jezelf en in de wereld te vinden.

Wat is de gedachte achter the Work?

The Work is een krachtige methode van zelfonderzoek. Mensen zijn betekenisgevende wezens. Zonder dat je erbij stilstaat neem je jouw omgeving waar én koppel je hier direct een betekenis aan. Je interpreteert wat je waarneemt.

Een stoel zie je bijvoorbeeld als een voorwerp om op te zitten, een pen als iets om mee te schrijven. Het is natuurlijk fijn dat je het wiel niet elke keer opnieuw uit hoeft te vinden. Maar, het continue interpreteren van dat wat je waarneemt, kan ook beperkend zijn.

Het interpreteren van een (nieuwe) situatie gebeurt namelijk op basis van jouw eigen eerdere ervaringen, jouw eigen bril. Je neemt iets waar en geheel onbewust wordt het direct beïnvloed door bepaalde associaties die je er zelf eerder bij hebt gevormd. Deze associaties filteren jouw waarneming en wat je waarneemt voelt waar, maar is het ook echt waar?

Stel je voor dat een goede vriend(in) zich anders gedraagt, hij/zij is stiller, neemt minder vaak contact op, heeft minder behoefte aan een gezellig gesprek of neemt geen initiatief meer om af te spreken. Is er iets gebeurd? Heb je iets verkeerds gezegd? Het zijn gedachten die hoogstwaarschijnlijk door je hoofd gaan. Misschien probeer je de verandering in het gedrag niet persoonlijk te nemen, maar toch raakt het je. Helemaal als jij behoefte hebt aan antwoorden, maar je vriend(in) je het idee geeft dat hij/zij jou geen uitleg is verschuldigd.

Wat je in bovenstaand voorbeeld waarneemt is dat je vriend(in) zich anders gedraagt jegens jou. Wat je interpreteert is onsympathiek of onattent gedrag. In hoeverre neem je jouw interpretatie voor waarheid aan? Het kan dat de gedragsverandering niks met jou te maken heeft. Misschien heeft je vriend(in) tijd voor zichzelf nodig, maakt hij/zij een moeilijke periode door maar wil jou daar niet mee lastigvallen, of wordt hij/zij opgeslokt door werk en gezin en heeft simpelweg minder tijd om in de vriendschap te investeren. Wat je voor waar aanneemt is aan jou.

The Work: in hoeverre onderzoek jij je overtuigingen?

De interpretatie van een (negatieve) situatie voelt vaak waar. Het is jouw overtuiging: jouw gedachte op gevoelsniveau. Deze gedachte is zo sterk dat je er niet eens aan twijfelt of het waar is of niet. Zonder er erg in te hebben neem je hem aan voor waarheid.

Het is namelijk menseigen om overtuigingen, die negatief en belemmerend kunnen zijn, te geloven. Veel overtuigingen zijn ontstaan toen je heel jong was en heb je meegekregen vanuit je ouders en opvoeding. En als volwassene beschouw je die overtuigingen als vaststaande gegevens. Je hebt je er zo mee geïdentificeerd dat je ze niet eens meer ter discussie stelt.

Wie weet heb je meegekregen dat je in een vriendschap lief en leed met elkaar deelt. En ga je hierdoor aan de vriendschap twijfelen als een vriend(in) bepaalde gebeurtenissen in zijn/haar leven liever voor zichzelf houdt.

Byron Katie´s The Work brengt goed nieuws: het is een keuze om je overtuigingen te geloven. Je besluit zelf (onbewust) om je vast te klampen aan je gedachten. Niet de gedachten an-sich maar jouw hechting hieraan veroorzaakt stress. Het lijkt alsof er een vlek op het projectiescherm zit, terwijl er eigenlijk een stofje op de lens van je projector zit…

Is het dan zo dat je jouw overtuigingen dan maar moeten laten vallen? Nee, zo simpel werkt het meestal niet, alhoewel dat in veel gevallen best fijn zou zijn! Wat werkt dan wel? Bewustwording! Het is interessant om je overtuigingen op te sporen en te onderzoeken, zodat je kunt kijken waar het écht om draait. Een gedachte laat jou los als je je meer bewust wordt van je gedachten en vervolgens beseft wat echt waar is.

Ja, jouw vriend(in) gedraagt zich anders. En ja, misschien ervaar je dit als onprettig. Maar is jouw vriend(in) hiermee direct onsympathiek of onattent?

De 4 vragen van Byron Katie die je leven veranderen

Hoe spoor je belemmerende overtuigingen op? Byron Katie´s The Work methode bestaat uit een A4tje met drie onderdelen en vier vragen.

  1. Het eerste gedeelte bestaat uit het uitwerken van je (negatieve) gedachten of oordeel met betrekking tot een situatie die jou beperkt, stress veroorzaakt of je uit balans brengt.
  2. Daarna onderzoek je deze overtuiging of het oordeel middels vier vragen. Deze vier vragen ontwarren verwarring en geven je inzicht in jouw waarheden.
  3. Vervolgens keer je de overtuigingen om, om te ervaren wat net zo waar of meer waar is voor jou.

The Work is voor iedereen toegankelijk en in veel verschillende situaties toepasbaar. De vier vragen ontwarren verwarring en geven je inzicht in jouw waarheden. Wil je aan de slag met je eigen overtuigingen? Download dan hieronder onze visual met de vier vragen!

Wil je fundamenteel aan de slag met je overtuigingen en ontwikkeling? In onze Opleiding Professional Coaching & Leiderschap werken we gericht aan het onderzoeken en blijvend ombuigen van je overtuigingen, onder andere met The Work van Byron Katie.

 

Download 'Vier vragen'

Hieronder kun je de visual en de ‘Vier Vragen die je leven veranderen’ van Byron Katie downloaden om jouw eigen overtuigingen uit te dagen en te onderzoeken.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland