fbpx

Kiezen en leven vanuit je hart

28 september 2023
5 min. leestijd

Je hoort het zo vaak. Uitspraken als:

‘Je hart weet de weg’
‘Je hart is je kompas’
‘Luister naar je innerlijke stem’
‘Leiderschap komt vanuit het hart’

We horen het vaak, en zeggen het misschien zelfs ook regelmatig tegen anderen. Maar wat maakt dat we het in de praktijk zo weinig echt doen? In dit artikel ga ik in op deze en andere vragen.


Een zesde zintuig

Om goed te kunnen functioneren in je omgeving, en om de juiste keuzes te kunnen maken, is contact met deze omgeving natuurlijk onmisbaar. Vanuit dit contact neem je waar wat er speelt en kun je keuzes maken met betrekking tot je handelen.

We hebben contact met onze omgeving via onze zintuigen. We zien, horen, voelen, ruiken en proeven de wereld. Op basis van deze informatie kunnen we ervaren wat nodig is en welke antwoorden de huidige omgeving en context vragen.

Naast deze vijf zintuigen is er nog een belangrijk zesde ‘zintuig’, het hart. Het hart wordt ook wel het ‘zintuig van deelname’ genoemd. Het hart is dus het zintuig waarmee je deelneemt aan de wereld, en op een intuïtieve laag contact hebt met de wereld. Met je hart sta je in contact met de buitenwereld en met je binnenwereld.

Het hart verzamelt alle beschikbare in- en externe informatie en ‘weet’ op basis hiervan wat de goede keuze is. Het hart weet wat het goede is om te doen, maar weet jij dat ook?

Dat je hart over de informatie beschikt om de juiste keuze te maken, wil nog niet zeggen dat jij dit ook weet of er vervolgens naar handelt.

 


Hieronder beschrijf ik drie belangrijke redenen die ons er vaak van weerhouden om te kiezen en leven vanuit ons hart:

1. We laten ons leiden door emoties in plaats van door ons hart
De intuïtieve stem van je hart spreekt via gevoelens. Het lastige is alleen dat deze stem vaak wordt overstemd door andere gevoelens: je emoties! 

De informatie vanuit ons hart wordt dikwijls geblokkeerd door (onverwerkte) emoties, veelal angst. De stem van je hart zal je vaak oproepen om nieuwe avonturen aan te gaan en te doen waar jij blij van wordt. Doorgaans zijn dit nieuwe dingen die je leiden naar nieuwe omgevingen.

Onherroepelijk komt daar angst bij om de hoek kijken, want ieder mens heeft angst voor het onbekende!

Er is dus veel moed voor nodig om je hart te volgen. Niet voor niets stamt het Franse woord voor hart, coeur, af van het Engelse woord voor moed, courage.


2. We kiezen voor comfort boven groei

Kiezen en leven vanuit je hart is dus lang niet altijd de makkelijkste weg! Naast dat je je angst tegenkomt omdat je uit je comfortzone stapt, word je ook nog eens geconfronteerd met onderdelen van je vertrouwde leven die je los moet laten.

Wat als je hart aangeeft dat je relatie over is? Dat je een belangrijke samenwerking beter stop kunt zetten of dat je voorbestemd bent om coach te worden maar je geen idee hebt of dat wel brood op de plank brengt?

Ben je dan bereid daarnaar te handelen?

 

3. We willen eerst zien dan geloven

Handelen naar wat je hart je ingeeft vraagt dus moed. Moed om te handelen naar wat je voelt en moed om de emoties van spanning, kwetsbaarheid en angst die daarbij horen er ook bij te nemen.

Spanning, kwetsbaarheid en angst nodigen je uit om meer veiligheid te creëren. Emoties zijn immers tekenen van behoeften en angst is een uiting van behoefte aan veiligheid.

Veiligheid door eerst te willen zien en dan pas te geloven. We proberen vanuit de onprettige emoties zoveel mogelijk zekerheid te creëren, zoveel mogelijk te weten en zeker te stellen.

Maar je hart volgen vraagt om eerst te geloven, en dan te zien. Het komt neer op eerst de stap durven nemen. Daarna komt pas het nieuwe uitzicht met alle potentie en nieuwe kansen die daarbij horen. Die kun je simpelweg nog niet zien voordat je die stap hebt durven nemen.

Je hart volgen vraagt om keuzes waarvan je de impact vooraf onmogelijk kunt ‘weten’. En dat is onwijs spannend. Wederom word je voor de keuze gesteld of je kiest en leeft vanuit Liefde (hart), of vanuit Angst (emotie). 

In A Course in Miracles staat beschreven dat we in de basis iedere keuze ofwel uit Liefde ofwel uit Angst maken. Liefde is een zich altijd uitbreidende en verbindende energie. Angst doet het tegenovergestelde en maakt je wereld juist kleiner en meer afgescheiden.

Wil jij een eerste stap maken in het kiezen en leven vanuit je hart? Download dan de hand-out met bijbehorende oefening!

Download 'Hand-out Kiezen en leven vanuit je hart'

Oefenen met kiezen en leven vanuit je hart.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland