fbpx

De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid van Stephen Covey

22 maart 2023
4 min. leestijd

Hoe sta jij in het leven: laat jij iets of iemand buiten je jouw gedrag bepalen of kies je je eigen antwoorden? De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid, een tool ontwikkeld door Stephen Covey, helpt je jouw persoonlijk leiderschap te vergroten. Succesvol te zijn. En verandering te bewerkstelligen. 

Wees proactief!

Ben jij het resultaat van je omstandigheden of van je eigen beslissingen? De mate waarin je proactief bent, bepaalt dit. Proactief zijn betekent dat je verantwoordelijkheid neemt. Je geeft de omstandigheden of anderen niet de schuld van wat er is gebeurd. In plaats daarvan maak je gebruik van je vermogen om een antwoord te kiezen. In elke situatie. Dat is héél wat anders dan reageren op een situatie.

Stel je voor, na een korte nacht open je ´s-ochtends je ogen. Het is buiten guur weer. Terwijl je je klaarmaakt om naar je werk te gaan, hoor je op de radio dat er weer ellenlange files zijn. Bovendien heeft je partner een vreselijk ochtendhumeur en je kinderen werken niet mee. Zo kom je nog te laat op je werk. De situatie vraagt om een antwoord.

Voor welk antwoord kies je? Laat je je negatief beïnvloeden door de externe gebeurtenissen: de file, het humeur van je partner en het gedrag van je kinderen, dan handel je reactief en zit je niet zelf aan het stuur. Iets of iemand buiten jou bepaalt hoe jij je gedraagt. Er is in dit geval geen sprake van persoonlijk leiderschap. Terwijl juist een situatie als deze daar wel om vraagt.

De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid

Hoe pak je jouw uitdagingen aan? Een krachtig hulpmiddel bij het regisseren van je eigen succes is te kijken naar de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid van Stephen Covey. Deze cirkels helpen je om je bewust te worden van de dingen waar jij de meeste tijd en energie in steekt.

Je kunt deze tool toepassen op allerlei situaties, zowel zakelijk als privé. De Cirkel van Invloed bevindt zich in de Cirkel van Betrokkenheid. Des te meer je in mogelijkheden denkt, hoe groter jouw Cirkel van Invloed. En dat is precies het streven. Laten we nader naar beide cirkels kijken, beginnende bij de Cirkel van Betrokkenheid.

De Cirkel van Betrokkenheid

In de Cirkel van Betrokkenheid bevinden zich alle aspecten uit je omgeving die van invloed zijn op jou en waar jij dus in meer of mindere mate bij ‘betrokken’ bent.

Je wordt bijvoorbeeld beïnvloed door een verkeersopstopping, een te korte trein die te laat vertrekt, of door je dochter die corona blijkt te hebben waardoor zij niet naar school kan. Stuk voor stuk zijn dit gebeurtenissen die invloed hebben op jou en die in dit geval bepalen of jij op tijd op je werk komt; in het laatste geval kan je hoogstwaarschijnlijk helemaal niet naar kantoor. Omgekeerd heb jij géén invloed op deze gebeurtenissen. Kortom je bent betrokken bij de situatie maar je hebt er geen directe invloed op.

De Cirkel van Invloed

De kleinere Cirkel van Invloed bevat de aspecten waar jij wel invloed op kunt uitoefenen. Met een proactieve instelling word je nog steeds beïnvloed door prikkels van buitenaf, maar je richt je energie op hetgeen zich binnen jouw invloedssfeer bevindt. Je werkt bijvoorbeeld aan je gezondheid, je brengt tijd met je kinderen door of je gaat een opleiding volgen om je droombaan te kunnen bemachtigen.

Jouw antwoord op een gebeurtenis is een op waarden gebaseerde keuze. Die keuzevrijheid ontstaat zodra je je bewust bent van de prikkels die je krijgt en jouw respons erop.

Vergroot jouw Cirkel van Invloed

Omgaan met zaken die jou beïnvloeden en je richten op die zaken die jij wel kunt beïnvloeden is dus de uitdaging én tegelijkertijd de uitnodiging om je persoonlijk te ontwikkelen! Stel je je re-actief op en laat je je acties bepalen door wat er om je heen gebeurt, of kies je bewust je antwoord op basis van wie jij wilt zijn en neem je daarmee verantwoordelijkheid?

Zo kun je niet bepalen of het gaat regenen. Maar je kunt wél jouw stemming in perspectief plaatsen. Ga je jouw dag en humeur laten bepalen door een fikse regenbui? Of realiseer je je dat het weer simpelweg doet wat het hoort te doen en koop je een paraplu. Verantwoordelijkheid nemen voor jouw actie of re-actie is een vaardigheid waarin je elke dag kunt groeien. Triggert een bepaalde situatie iets in jou, stel dan jezelf de vraag: wat kan ik doen om het verschil te maken? Dan neem je verantwoordelijkheid. Zo regisseer je je eigen succes.

Je begint dus bij jezelf! En je gelooft dat jij positieve veranderingen teweeg kunt brengen. Maar heel eerlijk, het is in veel gevallen makkelijker gezegd dan gedaan. Het vergt namelijk oefening. Het goede nieuws is dat hoe meer je jezelf traint om proactief te zijn, des te meer zal jouw Cirkel van Betrokkenheid plaatsmaken voor de Cirkel van Invloed want wat je aandacht geeft dat groeit!

Het omgekeerde is helaas ook waar: hoe meer je je richt op zaken die jou beïnvloeden maar die jij niet kunt beïnvloeden, hoe meer je slachtoffer zult worden van je omgeving. Voor iedere minuut dat je klaagt, verlies je namelijk 60 seconden waarin je wat aan de situatie kunt doen.

Wil je graag jouw leven sturen en meer invloed uitoefenen op hoe de dingen gaan? Gebruik dan direct je invloed door hieronder onze hand-out met oefening te downloaden. Succes!

De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap

‘Wees Proactief’ is één van de Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap uit het zeer succesvolle en tijdloze boek van Stephen Covey. De zeven eigenschappen zijn:

1. Wees proactief
2. Begin met het einde voor ogen
3. Belangrijke zaken eerst
4. Denk win-win
5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden
6. Creëer synergie
7. Houd de zaag scherp.

Download 'Cirkel van Invloed'

Als werknemer, ondernemer, partner of ouder wil je succesvol zijn. Dan is het handig dat je werkt aan dingen waarop je invloed hebt. Klinkt eenvoudig toch? Maar makkelijk is anders! Hoe vaak geef je geen aandacht aan dingen waarop je géén invloed hebt? Verspilde tijd en energie! Want het haalt niets uit én je kunt die tijd en energie niet meer in je succes steken!

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland