fbpx

Ervaring Stefan – Opleiding Professional Coaching

24 februari 2021

Specialist Leidinggeven

Stefan werkt inmiddels bijna acht jaar bij Coolblue, waarbij hij al snel na zijn start doorgroeide naar een management functie. Voor zijn eigen ontwikkeling en om te groeien in deze baan, volgde hij de opleiding Professional Coaching bij Coachcenter.

Na 6 jaar leidinggeven merkte ik dat mijn hart echt lag bij het beste uit mensen en teams halen. Sinds kort vervul ik daarom de functie Specialist Leidinggeven, waar ik mede door de opleiding bij Coachcenter in ben gerold.

Ik had als manager altijd al het buikgevoel dat ik ooit meer wilde doen met coaching.

Leidinggeven gaat uiteindelijk om het uitoefenen van positieve invloed op de ander. De opleiding gaf mij het laatste zetje om te durven kiezen voor hetgeen ik allang wist: mensen ontwikkelen centraal stellen in mijn carrière. Ik zag zoveel verbeterpotentieel om mij heen en wilde hier iets mee. Het gesprek met ‘de superbaas’ kwam recht vanuit het hart, dit had ik te doen. Samen hebben we de rol en scope van Specialist Leidinggeven gecreëerd, echt tof. Ik heb tijdens de opleiding geleerd om veel meer van binnen naar buiten te denken. Dus niet alleen: wat is er voor mij te doen, maar eerst: wat heb ik te bieden? Zo kom je op bestemmingen uit die misschien nog moeten worden gecreëerd.

Mijn verwachting was dat ik tijdens de opleiding vooral hands-on methodes zou krijgen aangereikt om te coachen.

Maar al vanaf de eerste module werd ik lekker uit m’n comfortzone geduwd. Bij veel oefeningen werd de academicus in mij uitgedaagd: ‘hoe werd deze aanpak of waarneming dan gestaafd’? Tegelijkertijd merkte ik dat mijn hoofd niet kon beredeneren hoe ik zelf aan het veranderen was. Ik ontdekte het potentieel van coachen met hart en lichaam, in plaats van alleen met je ratio. De opleiding is heel ervaringsgericht, waardoor je letterlijk ervaart dat er zoveel meer ingangen zijn naar transformatie bij jezelf en de ander. Ik beschouwde mijzelf altijd als openminded persoon, maar dat ben ik eigenlijk pas geworden na de opleiding. Ondanks de diepte blijft de opleiding gelukkig ook praktisch. We hebben ook gewoon een baan, een dagelijkse realiteit en een maatschappij waar je in moet functioneren. Dat praktijkaspect was voor mij echt belangrijk, om niet te vervallen in een soort spiritueel en emotioneel navelstaren. Het is denk ik aan jezelf om eruit te halen wat voor jou specifiek werkt.

Ik werd echt de coach die ik moest zijn.

Bij Coolblue werken heel veel smart cookies. Het ontbreekt ze niet aan rationeel denkvermogen, maar dat blijkt niet altijd de oplossing voor alle vragen in hun leven. Ik heb zelf ervaren hoe het is om te durven luisteren naar de laag daaronder. Dat eigen leerproces kan ik nu inbrengen en dat heeft veel effect. Daarnaast ben ik zoveel beter geworden in contact maken met verschillende profielen. Tegengas geven aan hele dominante personen (dat zijn vaak baasjes) vond ik bijvoorbeeld lastig. Nu durf ik mijn eigen ego hierin te laten varen. Hoe echter ik word, hoe echter de ander ook wordt. Dan gaat het dus niet meer over ego’s maar kunnen we het over de inhoud hebben. In een volgende opleiding zou ik nog meer in willen gaan op dit stuk: hoe creëer je leiderschap vanuit je eigen plek?

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland