fbpx

Lichaamsgericht Coachen

17 maart 2023
8 min. leestijd

Bij lichaamsgericht coachen zijn het lichaam en de gewaarwordingen in het lichaam de toegangspoort tot informatie en groei. Wat je waarneemt als coach bij jezelf, bij je coachee en in het contact tussen jullie is je basis om als coach aan te sluiten en te interveniëren.

Dit is een andere toegang dan het proces via het brein. Dit proces is gericht op psychische bewustwording waarin het opsporen, accepteren en doorvoelen van de oude pijn centraal staan.

Lichaamsgericht coachen vormt hiermee een hele mooie combinatie met de reguliere toegang via het cognitieve en emotionele domein. ‘Iedere vorm van therapie zou ook lichaamstherapie moeten zijn’ Aldus Wilhelm Reich, een psychiater die verder bouwend op het werk van Freud aan de wieg stond van lichaamsgerichte therapie.

Lichaamsgericht coachen kent diverse toepassingen. Je kunt lichaamsgericht coachen toepassen om:

  • Het contact met het lichaam te vergroten. Je lichaam is je meest belangrijke instrument. Via je lichaam sta je in contact met je omgeving en in je lichaam ervaar je de gevoelens en emoties die aan de basis liggen van je gedrag;
  • Aanwezige spanning en blokkades op te heffen. Zoals beschreven slaat het lichaam ervaringen op in de vorm van spanning en blokkades. Door deze op te sporen en op te heffen, kan energie weer vrij stromen en kom je weer in contact met je natuurlijke potentieel.
  • Communicatie te verrijken. Door in je communicatie ook heel bewust de fysieke waarnemingen te betrekken verrijk je het contact enorm.

Ik ga hier verder in op deze derde toepassing van lichaamsgericht coachen. Het verrijken van de communicatie door fysieke waarnemingen te betrekken.

Coachees komen bij jou als coach met een bepaald verlangen en/of iets waar ze last van hebben. Ze willen ergens meer van. Meer rust, meer voldoening of meer verbinding. Of ze willen ergens minder van. Minder conflict, minder stress of minder problemen…

Wat ze ook willen of verlangen, het is uiteindelijk een gevoel waar ze naar zoeken. Ga maar na, uiteindelijk verlangen mensen ernaar zich op een bepaalde manier te voelen al zijn ze zich dat zelf vaak niet bewust.

Bovendien zijn het vaak sociale emoties waar mensen last van hebben. Sociale emoties zijn emoties die zijn ontstaan in het sociale gebied, dus in contact met anderen.

De lijst van sociale emoties die mensen belemmeren is eindeloos. Denk hierbij aan emoties als schuld, schaamte, jaloezie, woede, frustratie, onzekerheid, faalangst, …

En de enige plaats waar sociale emoties kunnen veranderen, is in het contact. Ze zijn ontstaan in contact, en kunnen enkel worden hersteld in contact.

Lichaamsgericht coachen is bij uitstek geschikt om te werken met gevoel en (sociale) emoties. Al het gevoel ervaar je immers in je lijf. En sociale emoties uiten zich in het directe contact met de ander. Hoe meer je het lichaam betrekt in het contact, hoe rijker de communicatie en hoe rijker het potentieel tot groei.

Ben je geïnteresseerd om het lichaam meer te betrekken in jouw manier van communiceren? Dit kan natuurlijk als coach, trainer of therapeut maar is in bredere zin van grote waarde in iedere vorm van contact.

Download dan hieronder onze Hand-out Lichaamsgericht Coachen met aanvullende informatie en een oefening. Je kunt direct aan de slag!

Meer leren over lichaamsgerichte therapie en de karakterstructuren?

Lichaamsgericht werken wint gelukkig sterk aan terrein! Lichaamsgericht coachen, ook wel (energetisch) lichaamswerk, is erop gericht om fysieke spanningen en blokkades op te sporen en op te heffen, zodat je je weer vrijer voelt in je lijf, de natuurlijke levensenergie weer kan stromen en onbenut potentieel weer benut kan worden.

Wil je meer leren over lichaamsgericht coachen en de karakterstructuren van Reich en Lowen? Dit kan in onze verdiepingsopleiding Coachen met Karakter. Naast lichaamsgericht werken en de karakterstructuren vormt systemisch werken een belangrijke pijler van deze opleiding.

Wil je alvast zelf aan de slag? Download dan de hand-out. Hierin vind je een uitgebreide omschrijving van de karakterstructuren en een mooie en uitdagende oefening.

Download 'Lichaamsgericht Coachen'

Ben je geïnteresseerd om het lichaam meer te betrekken in jouw manier van communiceren? Download dan hieronder onze Hand-out Lichaamsgericht Coachen met aanvullende informatie en een oefening.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland