Je wilt aan de slag met je ontwikkeling. Omgaan met emoties, effectiever communiceren, beter weten wat je echt wilt met het leven. Dan kom je al snel uit bij een coachopleiding. Coachen gaat namelijk over ontwikkeling, over communicatie en over beter contact met jezelf en met anderen. Een opleiding in coaching is bij uitstek een geschikte manier om met bovenstaande en vergelijkbare thema’s aan de slag te gaan.
Maar hoe kies je de beste opleiding in coaching? Er zijn inmiddels zoveel coachopleidingen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een keuze voor een opleiding is een grote keuze. Het vraagt immers een aanzienlijke investering in tijd en in geld. Bovendien scheelt de impact en het leerrendement aanzienlijk. Hoe kies je nou de coachopleiding die het beste past?
In dit artikel geven we je tien tips om de voor jou beste coachopleiding te kiezen. Onoverkomelijk zijn deze tips gekleurd door onze eigen visie op coaching en op coachopleidingen.
Kies een coachopleiding waarin jouw eigen ontwikkeling centraal staat. Of je nu alleen aan je leiderschap wilt werken, als professional meer coachend wil werken of echt professioneel coach wilt worden, wij raden je aan sowieso een opleiding te kiezen waarin jouw eigen ontwikkeling centraal staat. Ook als je primaire focus ligt op je ontwikkeling tot coach. Je kunt immers pas iets doorgeven aan een ander wat je zelf hebt. Bovendien zoeken jouw coachees op hun reis ook iemand die zelf de reis heeft gemaakt en de weg heeft gevonden.
Kies een coachopleiding die maatwerk levert en jou als persoon en als coach optimaal tot zijn recht laat komen. Er is bijna niets zo persoonlijk als coaching en als leiderschap. Kies daarom een opleiding die je ondersteunt je te ontwikkelen vanuit jouw unieke klank en kleur. Dat brengt vaak veel meer dan opgeleid worden volgens strikte definities en kaders. Coaching laat zich lastig definiëren. Coaching is een vorm van (professioneel) contact en hoe authentieker jij dit vormgeeft, hoe waardevoller voor je relaties. Jij definieert zo zelf je manier van coaching, vanuit jouw unieke kracht en talent.
Hoe dichter je bij jouw unieke kracht zit, hoe meer je ook kunt betekenen voor anderen en hoe beter je je kunt onderscheiden ten opzichte van anderen. Als jij helemaal vanuit jouw uniciteit zichtbaar bent, wie kan er daar nog met jou matchen? Zichtbaar worden vanuit die kracht zorgt er ook voor dat je de mensen aantrekt die bij jou passen.
Kies een opleiding in coaching die gericht is op doen en ervaren. Als je wilt leren zwemmen kun je boeken lezen over zwemmen, je kunt praten over zwemmen en je kunt je verdiepen in allerlei mogelijke zwemtechnieken. Het belangrijkste is echter dat je gaat zwemmen! Kies dus een opleiding waarin doen, ervaren en hierop reflecteren centraal staan. Als je van coachen je vak wilt maken is het bovendien aan te raden te checken of je ook daadwerkelijk coachgesprekken gaat voeren buiten de opleidingsdagen en hier feedback op ontvangt.
Pas door gesprekken te doen leer je echt coachen. Een opvallend aantal opleidingen biedt dit niet. Maar hoe kun je opgaan voor je rijbewijs als je nog nooit echt de weg op bent gegaan buiten de veilige grenzen van de opleidingsgroep?
Kies een coachopleiding die werkt met emoties. Coaching, leiderschap, ontwikkeling en verandering, ze hebben allemaal te maken met het veranderen van gedrag. En gedrag komt vanuit emotie (emovere betekent in het Latijn ‘in beweging brengen’). Om blijvende verandering te bewerkstelligen, bij jezelf en bij anderen, is het dus van belang de emotie te raken. Werk je enkel praktisch zonder het gevoel in de ontwikkeling te betrekken, dan loop je het risico dat er over twee jaar weinig meer van je ontwikkeling over is.
Kies een coachopleiding die zich richt op verandering in jouw dagelijkse leven. Tijd investeren in je ontwikkeling in een groep met anderen die ook deze bereidheid hebben is een heel bijzonder en waardevol iets. Toch, uiteindelijk gaat het om de ontwikkeling die je weet te bewerkstelligen in je eigen leven. Het gaat dus niet in de eerste plaats om die twee opleidingsdagen in de maand, maar meer om de effecten die je de andere 29 dagen van de maand merkt. Op je werk, in je privéleven. Daar worden de verschillen als het goed is zichtbaar!
Kies een coachopleiding met (internationale) accreditatie. Een accreditatie is wat ons betreft te vergelijken met een APK keuring. Je hebt met een geaccrediteerde opleiding nog niet de zekerheid dat je een top-opleiding te pakken hebt, wel weet je dat de opleiding in ieder geval getoetst is op de belangrijke basics waaraan een opleiding zou moeten voldoen. Deze garantie heb je niet bij een opleiding zonder accreditatie. Daarnaast is het als je zelf professioneel wilt gaan coachen ook goed om een geaccrediteerde opleiding op zak te hebben.
Kies een coachopleiding die uitstraalt wat jij wilt uitstralen. Wie wil jij zijn als coach? Hoe wil je worden gezien door potentiële klanten? Onderscheidend, persoonlijk, praktisch, werkend vanuit de juiste professionele fundamenten en kwaliteitsstandaarden? Hoe meer de opleiding in lijn ligt met wat jij wilt uitstralen, hoe beter het fundament dat jij legt voor je eigen ontwikkeling en profilering. Het is goed om hierbij naast de informatie die de opleider of het instituut zelf bieden, te kijken naar wat klanten en andere partijen zeggen. Hoeveel groepen zijn er al geweest? Hoe enthousiast zijn deelnemers over de opleiding? Hoe ligt het bedrijf en de opleiding in de markt?
Kies in de eerste plaats voor een opleider, en pas daarna voor een opleiding. Een opleider heeft een belangrijke plek in jouw persoonlijke ontwikkeling. De relatie die jij hebt met je opleider(-s) is heel bepalend voor jouw leerrendement. We raden je daarom aan om naast je keuze voor een opleiding ook bewust ‘ja’ te zeggen tegen je opleider(-s). Hoeveel (levens-)ervaring hebben zij? Als professional maar ook als persoon? Werkt het bedrijf enkel met zeer ervaren opleiders, of ook met minder ervaren mensen? Zijn het mensen van wie jij veel kunt leren? Bij wie je je voldoende veilig én uitgedaagd zult voelen?
Bepaal voor jezelf welke randvoorwaarden jij van belang vindt bij een opleiding. Hoe jij een opleiding beleeft en in welke mate je je kunt ontwikkelen wordt gevormd door je ervaring als geheel. Een ervaring die wordt gevormd door het totaalplaatje dat wordt geboden. Welke elementen zijn hierin voor jou van belang, naast het directe opleidingscontact? Het zijn vaak juist de praktische elementen zoals bereikbaarheid, (natuur)omgeving, parkeermogelijkheden, kwaliteit van lunch en koffie, starttijden etc. die de omgeving kunnen scheppen om je echt senang te voelen en het optimale uit je investering te halen.
Gun jezelf om even te proeven aan de opleiding voordat je aan de hele maaltijd begint. De keuze voor een opleiding is zoals al gezegd een grote keuze. Het is belangrijk om een gefundeerde keuze te kunnen maken. Dit is voor jou als potentiële deelnemer belangrijk, en ook voor de opleider. Een opleider heeft er immers ook niets aan als jij een opleiding kiest die achteraf niet goed bij jou en je leerbehoefte blijkt te passen. De kans om de sfeer en werkwijze te kunnen ervaren is daarom een enorme pré. Op basis van je ervaring kun je immers veel bewuster kiezen dan op basis van wat informatie op internet…
Overweeg je een opleiding te volgen? Voel je welkom om vrijblijvend een keer te komen proeven bij Coachcenter op Huize Marlot in Den Haag. Hopelijk tot binnenkort bij één van onze proeverijen!