fbpx

Leiderschap. Je hart weet de weg

10 november 2020
5 min. leestijd

Ieder mens krijgt in zijn leven met bepaalde stormen te maken. Hevige en mildere stormen. Stormen die je doen schudden op je grondvesten en doen twijfelen aan alles wat je hebt opgebouwd. En stormen waar je stuk voor stuk veel van kunt leren, want sommige dingen kun je enkel leren in een storm…

Dit soort momenten biedt voor mij bij uitstek een kans om de principes die we in onze opleidingen gebruiken toe te passen. Ben ik in staat te doen wat we zelf naar anderen uitdragen? Ook en misschien wel juist als het zo stormt? En wat is het effect? Wérkt het ook echt?

In dit artikel deel ik graag een aantal van de principes die mij de afgelopen tijd enorm hebben geholpen. Het centrale thema hierin is leiderschap, want als er iets is dat een hevige storm vraagt is het wat mij betreft leiderschap. Ben je in staat je over te geven aan het geweld én tegelijkertijd binnen dit geweld je ding te doen? Vanuit vertrouwen en vanuit waar jij voor staat?

Leiderschap. Je hart weet de weg.

Iedere vorm van leiderschap begint met contact. Om effectief te kunnen zijn in een omgeving, om te kunnen leiden in een omgeving, is contact met deze omgeving onmisbaar.

We hebben contact met onze omgeving via onze zintuigen. We zien, horen, voelen, ruiken en proeven de wereld. Op basis van deze informatie kunnen we ervaren wat nodig is en welke antwoorden de huidige omgeving en context vragen.

Naast deze vijf zintuigen is er nog een belangrijk zesde ‘zintuig’, het hart. Het hart wordt ook wel het ‘zintuig van deelname’ genoemd. Het hart is dus het zintuig waarmee je deelneemt aan de wereld, en dus contact hebt met de wereld. Met je hart sta je in contact met de buitenwereld en met je binnenwereld.

Leiderschap vindt plaats vanuit het hart zeggen ze wel. Leiderschap is de goede dingen doen. Het hart verzamelt alle beschikbare in- en externe informatie en ‘weet’ op basis hiervan wat de goede keuze is.

Het hart weet wat het goede is om te doen maar weet jij dat ook? Dat je hart over de informatie beschikt om de juiste keuze te maken, wil nog niet zeggen dat jij dit ook weet. Vaak wordt de informatie vanuit ons hart geblokkeerd door (onverwerkte) emotie. Veelal angst.

Daarnaast is handelen vanuit je hart lang niet altijd de makkelijkste weg. Wat als je hart aangeeft dat je relatie over is? Dat je een belangrijke samenwerking beter stop kunt zetten of dat je de baan die je financiële zekerheid biedt maar beter vaarwel kunt zeggen? Ben je dan bereid daarnaar te handelen?

We zijn vanaf eind 2019 hard op zoek naar meer opleidingsruimte. Vanwege onze groei en de huidige Coronatijd hebben we ongeveer twee keer zoveel oppervlakte nodig. Tegelijkertijd is meer investeren in kantoorruimte ook spannend in een tijd waarin mensen zoveel mogelijk worden opgeroepen om thuis te werken en het nog maar de vraag is hoe lang we fysiek kunnen blijven trainen..

Op een zonnige dag in september sta ik voor onze droomlocatie, Huize Marlot in Den Haag. Een monumentaal landhuis dat niet 2, maar wel 5 keer zo groot als ons huidige pand. Dit is hem, zegt mijn hart. Ben ik ook bereid mijn hart te volgen?

Leiderschap. Eerst geloven, dan zien

Handelen naar wat je hart je ingeeft vraagt moed. Moed om te handelen naar wat je voelt en moed om de emoties van spanning, kwetsbaarheid en angst die daarbij horen er ook bij te nemen.

Spanning, kwetsbaarheid en angst nodigen je uit om meer veiligheid te creëren. Emoties zijn immers tekenen van behoeften en angst is een uiting van behoefte aan veiligheid.

Veiligheid door eerst te willen zien en dan pas te geloven. We proberen vanuit de onprettige emoties zoveel mogelijk zekerheid te creëren, zoveel mogelijk te weten en zeker te stellen.

Maar leiderschap komt veelal neer op het ‘durven niet te weten’. Leiderschap is immers voorgaan, nieuwe dingen creëren en stappen zetten die nog niet eerder zijn gezet. Leiderschap vraagt veelal om keuzes waarvan je de impact vooraf onmogelijk kunt ‘weten’.

Leiderschap vraagt om eerst te geloven, en dan te zien. Het komt neer op eerst de stap durven nemen. Daarna komt pas het nieuwe uitzicht met alle potentie en nieuwe kansen die daarbij horen. Die kun je simpelweg nog niet zien voordat je die stap hebt durven nemen.

Op het moment van dit schrijven zitten we met Coachcenter inmiddels in Huize Marlot. Het is dag 3 dat we hier zitten en de energie en potentie die dit losmaakt is nu al ongekend. Al in deze korte periode zijn er kansen ontstaan die ik vooraf onmogelijk had kunnen inschatten. Het vertrouwen en geloven gaat vóór het zien en het weten.

Leiderschap. Kiezen vanuit Liefde in plaats van Angst.

In A Course in Miracles staat beschreven dat we in de basis iedere keuze ofwel uit Liefde ofwel uit Angst maken. Liefde is een zich altijd uitbreidende en verbindende energie. Angst doet het tegenovergestelde en maakt je wereld juist kleiner en meer afgescheiden.

Heb jij het lef om je leven vanuit Liefde vorm te geven? Ben je bereid uit liefde voor je waarden, je passie of je missie je keuzes te maken en de angst die daarbij hoort te nemen? Dat is namelijk wat leiderschap van je vraagt. Dat is wat mij betreft in essentie wat het betekent om je potentie te leven.

Ik geloof dat Liefde niet zonder Angst gaat en dat je in het volgen van de Liefde je ook je Angst tegenkomt. Op basis van angst had ik me nooit aan ons nieuwe pand vastgelegd en op basis van angst had ik ongetwijfeld 1001 goede redenen gevonden die dat besluit perfect hadden gefundeerd.

Op basis van mijn liefde voor wat ik doe en wat we kunnen betekenen, voor de potentie die ik voel en voor mijn geloof in fysiek contact en verbinding heb ik de keuze gemaakt. En wat voel ik het stromen. Want ook dat is wat liefde doet, het wil stromen…

‘Iemands leven versmalt of verbreedt zich al naar gelang de moed die iemand heeft.’ Anaïs Nin

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland