fbpx

Over Waarden en A-spelers

27 oktober 2019
4 min. leestijd

De invloed van onze omgeving is groot. We zijn als mens voortdurend in contact met andere mensen. In dit contact beïnvloeden wij de ander, en worden wij tegelijkertijd beïnvloed.

Het is daarom van groot belang om je relaties goed te kiezen. Of het nu gaat om je vrienden, je collega’s of je partner; kies je relaties bewust en verzamel mensen om je heen die bij je passen en je versterken.

In zijn boek ‘Succes door eigen creatie‘ reikt David de Kock hier een krachtig en praktisch model voor aan. Het model is gebaseerd op het Topgrading principe van Bradford D. Smart. Topgrading is erop gericht medewerkers aan te nemen en te behouden die een grote bijdrage leveren aan het resultaat van de organisatie, én die perfect passen binnen de normen en waarden van het bedrijf.

Het model bestaat uit twee assen waarmee je je relaties kunt onderverdelen over vier kwadranten. De verticale as geeft weer in hoeverre een persoon dezelfde waarden (en normen) heeft als jij. De horizontale as geeft de mate weer waarin de betreffende persoon (samen met jou) iets creëert.

Jouw waarden zeggen iets over wat jij van waarde vindt in het leven, over wat jij belangrijk vindt. Je waarden dienen in die zin als jouw kompas voor succes. Alleen als je leeft volgens dit kompas beklim je de juiste ladder en ervaar je voldoening.

Is er een mis-match in waarden tussen jou en je bedrijf of relatie? Dan is er weinig kans op succes. De kompassen richting succes wijzen immers verschillende kanten op…

Daarnaast is het een menselijke behoefte iets toe te voegen, iets van waarde te creëren en achter te laten. Door iets van waarde toe te voegen geven we zin aan ons handelen en ervaren we voldoening. Deze behoefte komt tot uiting op de horizontale as.

Met het model kun je je netwerk onderverdelen in vier typen ‘spelers’: A-spelers, B-spelers, C-spelers en D-spelers.

A-spelers zijn personen met wie jij samen iets creëert vanuit dezelfde waarden en normen als jij. Dit zijn de mensen met wie je samen iets neer kunt zetten, die je uitdagen, waardoor jij groeit en die jij omgekeerd kunt laten groeien. Vanzelfsprekend is het streven zoveel mogelijk A-spelers in je netwerk te verzamelen.

B-spelers zijn personen die jouw waarden delen, maar met wie de samenwerking of vriendschap weinig ‘nieuws’ oplevert. Dit zijn mensen met wie je prima een gezellige tijd kunt hebben, maar waarschijnlijk niet degenen die je nodig hebt als je echt ergens mee vooruit wilt of iets wilt neerzetten.

C-spelers zijn personen met wie je veel kunt creëren, maar die niet werken volgens jouw waarden. Al levert de samenwerking met deze mensen veel op, de kans is groot dat er vroeg of laat ergens iets in de relatie gaat wrikken wegens de mis-match in waarden.

D-spelers brengen je weinig in termen van creatie én botsen bovendien met jouw waarden. Van deze groep kun je beter als eerste afscheid nemen. Dit is waarschijnlijk niet alleen beter voor jou, maar ook voor de ander. Tien tegen één dat iemand die door jou in het D-vak wordt geplaatst, jou ook als D-speler classificeert.

Ben je op zoek naar verandering en vooruitgang? Meer verbinding of diepgang in je relaties? Meer uitgedaagd worden of meer gelijkwaardigheid? Of juist minder conflict, minder weerstand en minder spanning? Dus jouw eigen omgeving en team met zoveel mogelijk A-spelers?

Dan kan het helpen je omgeving eens kritisch onder de loep te nemen met behulp van bovenstaand model. Het veranderen van je omgeving is soms eenvoudiger dan het veranderen van jezelf ;).

Mocht je zelf nog geen zicht hebben op je eigen waarden, download dan eerst onderstaande oefening. De oefening, afkomstig uit het boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen R. Covey helpt je te ontdekken wat jouw waarden en jouw ladder naar succes zijn. Een cruciale stap, want iedere stap op de verkeerde ladder brengt je enkel dichter bij de verkeerde bestemming…

Deze en aanverwante onderwerpen komen ook terug in onze opleiding Creërend Leiderschap. Een opleiding waarin jij je als leider en persoon (verder) ontwikkelt in waar jij in essentie voor staat, hoe je dit met impact overbrengt op anderen en hoe je vervolgens gezamenlijk de visie realiseert.

Download 'Waarden'

Zoek een plek waar je alleen en ongestoord deze oefening kunt doen. Probeer je hoofd even helemaal leeg te maken en je volledig te focussen op wat je leest en de oefening die je gaat doen. Maak je even geen zorgen over je planning, je werk, je familie of je vrienden. Focus je volledig op de oefening en probeer je er volledig voor open te stellen.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland