fbpx

Gelukkig zijn

19 september 2014
4 min. leestijd

In het oude Egypte geloofden ze dat je aan de hemelpoort twee vragen voorgelegd kreeg. Als je beide vragen met ‘Ja’ kon beantwoorden, mocht je toetreden tot de hemel.

De twee vragen luidden: 1) Heb je plezier gehad in je leven? 2) Heb je anderen plezier bezorgd? Het aspect ‘plezier’ stond dus centraal in het beoordelen van toelating tot de hemel. Plezier dat je jezelf hebt bezorgd, en plezier dat je anderen hebt bezorgd.

Mijn eerste gedachte bij deze vragen was ‘Wat een oppervlakkigheid’. Draait het dan alleen maar om plezier maken? Is dat waar het in het leven, en dus ook in de hemel, allemaal om gaat? Zelfs in het Oude Egypte, symbool voor cultuur…

Toch blijken de vragen na ze wat meer kans te geven allerminst oppervlakkig. Sterker nog, ook in het westen bewegen onze ideeën over waarde toevoegen, zingeving en gelukkig zijn zich steeds meer richting principes die je heel simpel kunt weergeven met – plezier voor jezelf en plezier voor de ander.

Beide vragen hebben immers te maken met zingeving. Plezier is namelijk uitermate subjectief. Wat voor mij plezier is – met mijn windsurfplank de Noordzee op in een heftige Winterstorm – is voor een ander zijn ergste nachtmerrie. En omgekeerd loop ik leeg op dingen waar anderen hun leven aan kunnen wijden.

1) Plezier hebben in je leven heeft te maken met het ervaren van vervulling. Je leven met vervulling leven komt erop neer dat je eruit haalt wat erin zit. Je leeft een ‘vol’ leven, waarin je volledig tot uiting brengt wie je bent en doet wat juist voor je is.

Wat jou vervulling geeft kun je niet zelf kiezen, maar wel ontdekken. Dit zie je heel duidelijk bij kleine kindjes. Lang voordat ze zich er zelf van bewustzijn is duidelijk zichtbaar wat ze wel of niet prettig vinden, welke dingen ze wel of juist minder goed af gaan. Dit kiezen ze niet bewust, dit is al aanwezig en verschilt duidelijk per kind. ‘Je kunt je eigen missie niet kiezen, je kunt hem alleen ontdekken.’ zei Victor Frankl al.’

Door je te richten op dat wat jou vervulling geeft, benut je je maximale potentieel – voor jezelf en voor anderen. Als je je energie richt op datgene waar je natuurlijke passie en talent ligt, focus je op dat gebied waarin jij kan excelleren en maximale waarde kunt toevoegen voor jezelf en voor anderen. Lees er hier meer over.

Helaas is dit in de meeste gevallen makkelijker gezegd dan gedaan. Tot ongeveer ons zevende levensjaar gaat het ons heel natuurlijk af ons te richten op onze eigen behoeftes, op wat ons vervulling geeft. Daarna echter wordt de mening van onze omgeving steeds belangrijker.

De balans tussen erkenning van jezelf (authenticiteit) en erkennig door anderen (waardering van buiten) wordt cruciaal. Hoe combineer je je authenticiteit en eigen vervulling met het ideaalbeeld van/voor anderen? De vraag ‘Voldoe ik nog wel aan jouw beeld als ik doe wat ik zelf het liefste wil.’ staat centraal en krijgt helaas veelal een te grote positie in ons leven. ‘Je levenspad kiest jou, maar kies jij ook jouw levenspad?’  is in dit kader een belangrijke vraag. Lees er hier meer over.

2) Door anderen plezier te bezorgen geef je ‘zin’ aan iets dat groter is dan jijzelf. Zelf plezier maken richt zich op  jouw vervulling, op zingeving in jouw leven. Door anderen plezier te bezorgen geef je tevens ‘zin’ aan je gedrag in de ogen van anderen. Doordat je iemands leven verrijkt, krijgen jouw acties betekenis binnen een gebied dat groter is dan jijzelf.

Voorbeeld: Als coach ondersteun ik mensen in hun ontwikkeling. Bewustzijn vergroot, houding en gedrag veranderen waardoor (vrijwel altijd) ook relaties om de cliënt heen veranderen. Er wordt een positief effect bereikt dat veel groter is dan ik ben, en ook doorwerkt los van mij. Dat is voor mij zingeving.

Plezier geven aan jezelf en plezier geven aan een ander hangen uiteraard samen. Je kunt het beste waarde toevoegen, als je je richt op je passies en talenten. Je kunt een ander het beste plezier bezorgen, als je zelf plezier ervaart.

Aspecten als waarde toevoegen, vervulling, zingeving, gelukkig zijn en plezier starten daarom met een focus op het leven van een leven waarin jij vervulling ervaart. Vanuit hier kun je de vertaling maken naar waarde voor anderen.

Wil je aan de slag maar zou je niet weten hoe? Het Levenswiel is hier een krachtig hulpmiddel voor. Het geeft een inzichtelijk beeld van de vervulling die je ervaart op een aantal belangrijke thema’s in je leven. Download hieronder gratis de oefening met Visual en ga aan de slag met jouw levenswiel!

 

Download 'Het Levenswiel'

Het Levenswiel is een krachtig hulpmiddel voor zelfreflectie. Het geeft een inzichtelijk beeld van de vervulling die je ervaart op een aantal belangrijke thema’s in je leven door je huidige en gewenste score (op een schaal van 1 tot 10) op deze thema’s te inventariseren. Als je iets wilt veranderen in je leven, is het namelijk allereerst van belang inzicht te krijgen wat je wilt veranderen en in welke mate. Het Levenswiel helpt hierbij. Er worden verschillende versies van het wiel gebruikt, maar ieder wiel geeft een aantal belangrijke algemene thema’s weer zoals Carrière, Financiële situatie (Geld), Gezondheid, Vrienden, Familie, Partner, Relatie, Persoonlijke Groei, Plezier, Ontspanning en Fysieke Omgeving.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland