fbpx

Winterdip? Enkele winterdip-tips!

8 februari 2014
8 min. leestijd

Herken jij de typische symptomen van de winterdip? Je komt moeilijk je bed uit, bent over het algemeen vermoeider, hebt minder ‘zin’ in van alles en ook je eetpatroon is anders. In dit artikel lees je wat je er aan kunt doen.

Winterdip, winterdepressie, winterblues; hoe je het ook noemt, je hoort er veel mensen over klagen. De medische wereld heeft het over een Seizoens Afhankelijke Depressie (SAD), waarbij ‘depressieve klachten’ in het winterseizoen toenemen en de verschijnselen weer verdwijnen als de dagen weer langer worden.

Juist in januari slaan de verschijnselen hard toe. Zoals de nacht het koudste is vlak voordat de zon op komt en de aarde weer opwarmt, zo is voor velen juist januari een depressieve maand. Alhoewel de strandtenten over een maandje alweer opbouwen, lijkt de lente nog mijlen ver weg.

Blue Monday, volgens de Britse Psycholoog Cliff Arnall traditioneel (en wetenschappelijk onderbouwd) de meest depressieve dag van het jaar. Dat dit de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen, zou volgens Arnall te maken hebben met het feit dat “goede voornemens mislukt zijn, de vakanties ver weg lijken, de dagen nog donker zijn en maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek is.” Zie Wikipedia voor meer info en de formule waarmee hij zijn betoog onderbouwt.

Ondanks al de nadelen biedt de winterdip een mooie kans om te onderzoeken hoe proactief je eigenlijk bent. Klagen over je weemoedige humeur heeft namelijk weinig -of liever gezegd: geen – zin. Als je fiets kapot is kun je er een uur over gaan klagen, je kunt dat uur ook gebruiken om hem te repareren.

Een krachtig hulpmiddel hierbij is te kijken naar je Cirkel van Betrokkenheid en je Cirkel van Invloed. Deze cirkels helpen je om je bewust te worden van de dingen waar jij het meeste tijd en energie in steekt.

Je Cirkel van Betrokkenheid beschrijft alle zaken om je heen die van invloed zijn op jou, kortom waar jij in meer of mindere mate bij ‘betrokken’ bent. Denk aan het weer, de economische situatie, het humeur van je partner…

Op veel van de dingen in onze Cirkel van Betrokkenheid hebben we geen (of beperkte) invloed. Om bij het onderwerp Winterdip te blijven: je hebt geen invloed op het verloop van de seizoenen of de lengte van de nachten. Ook heb je beperkte invloed op het effect dat de verminderde hoeveelheid licht op je systeem heeft.

Een belangrijke oorzaak van een winterdip is het tekort aan daglicht. In de winter brengen we veel tijd binnen door en zien we weinig daglicht. We gaan in het donker naar ons werk en komen ook in het donker weer thuis.

Ook een verstoord dag- en nachtritme draagt bij aan de winterdip. Licht regelt onze biologische klok. De lange nachten maken dat onze biologische klok moeite heeft ons lichaam ‘wakker te maken’.

Maar er is goed nieuws! Ook bij een winterdip zijn er een hoop dingen waar je wel invloed op hebt en die je positief kunt beïnvloeden! Zo zijn er tal van manieren om je aantal uren daglicht op te krikken, en kun je je biologische klok een handje helpen de tijd in de gaten te houden.

Deze zaken kunnen we binnen een kleinere cirkel plaatsten, onze Cirkel van Invloed. Deze cirkel beschrijft de zaken waar we wél invloed op kunnen uitoefenen.

Proactieve mensen richten zich vooral op hun Cirkel van Invloed, waardoor hun invloed alleen maar groter wordt. Ze richten zich op zaken waar ze echt wat aan kunnen doen, waardoor hun positieve energie zich steeds verder uitstrekt. Wat je aandacht geeft, groeit.

Reactieve mensen richten zich vooral op hun Cirkel van Betrokkenheid. Deze mensen richten zich vooral op zaken waar zij geen invloed op hebben. Zij creëren hiermee negatieve energie en hebben minder tijd voor de dingen waar ze wél invloed op kunnen uitoefenen. Hun cirkel van invloed wordt alleen maar kleiner:

Maak je ontwikkeling zichtbaar: Neem verantwoordelijkheid voor je winterdip en richt je op wat jij eraan kunt doen om verbetering aan te brengen! Lees hiertoe onderstaande praktische Winterdip Tips:

  1. Sta iedere dag voor acht uur op. Hiermee help je je biologische klok je lichaam wakker te maken;
  2. Zorg dat je altijd ontbijt. Ook dit helpt om je lichaam wakker te maken en in de ‘overdagmodus’ te komen;
  3. Vergroot de dosis (dag-)licht die je krijgt. Iedere dag een wandeling tijdens de lunchpauze doet wonderen. Een vakantie naar de zon is natuurlijk ook een optie ;).;
  4. Doe aan sport en beweging. Door te bewegen maak je endorfine aan, en dat wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd. Door buiten te sporten krijg je bovendien meer daglicht binnen;
  5. Geef niet toe aan een sombere bui. Ga dingen doen die je inspireren en die je blij maken, zoals sporten. Een somber gevoel is niet prettig, maar de keuze hoe je er mee om gaat is aan jou.

Werkt het voor je? Dan is het een goed idee de Cirkel van Invloed ook op andere terreinen in je leven te gaan toepassen. Meer kun je lezen in het boek ‘De 7 eigenschappen van Effectief Leiderschap’ van Stephen Covey.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland