fbpx

Wat heb ik nou als eerste écht te leren?

9 augustus 2021

LinkedIn post Januari 2020

‘Wat heb ik nou als eerste écht te leren?’, vroeg ik. Vallen…hard vallen!

Ik wilde helemaal gaan voor snowboarden en dacht dat ik vol in de maling werd genomen met dit antwoord. Niet veel later snapte ik de waarde van het advies.

Mijn carrière zou het nooit worden, maar wat was het leerzaam. Hoe hoger en risicovoller de sprongen werden, hoe blijer ik was dat ik kon vallen. En opstaan…

Deze maand ging ik ook vol op mijn bek. Bij een opleiding. Tot en met het gebrek aan lucht en de sterretjes leek het erop. En wat was ik blij dat ik wist hoe ik weer op kon staan.

Alhoewel het best wat van me vraagt om na zo’n smak die arena weer in te gaan, op de berg of in de trainingsruimte, zijn dat wel mijn grootste leermomenten.

Alles is een resultaat én tegelijkertijd een proces. Zo vaak strooien we door overmatige focus op het resultaat zand in de raderen van het proces. Hoe goed leer je snowboarden als je iedere sprong perfect wilt doen en nooit wilt vallen?

Is het niet juist perfectionisme dat ons klein houdt? Om heel erg goed te zijn is veel oefening nodig. En veel oefening gaat onherroepelijk samen met veel fouten maken.

Off you go, die arena in. Er is maar één weg, de mooiste weg als je het mij vraagt…

Connecten met Nanco? Dan kan via deze link!