fbpx

Terug naar de basis

17 januari 2018
7 min. leestijd

Soms heb je zo’n thema in je leven dat op meerdere vlakken terug (b-)lijkt te komen. Een thema dat zich vrijwel gelijktijdig manifesteert op de belangrijke onderwerpen van je leven, als een grondtoon die overal in doorklinkt. En toch, zo duidelijk als het thema aanklopt, zo lang kan het soms duren voordat je het zelf ziet…

Een paar weken terug werd voor mij het thema ‘Terug naar de Basis’ ineens heel zichtbaar. In privésfeer, met de geboorte van ons lieve dochtertje Linne, afgelopen 13 december. En ook zakelijk, met de komst van collega Pieter Broumels en het updaten van de koers die we varen met Coachcenter.

Allereerst natuurlijk staat ons kersverse dochtertje Linne momenteel aan de basis van haar aardse leven. Op 13 december was haar eerste contact met de buitenwereld en ademde ze haar eerste teug zuurstof in. Inmiddels is ze alweer een dikke maand oud. Zowel de behoeften (zuurstof, eten, contact) als de manier waarop Linne hier uiting aan geeft (huilen of niet huilen) zijn in deze fase nog heel basaal.

Ook legt ze nu een belangrijke basis voor de rest van haar leven. Volgens de ontwikkelingspsychologie zijn ervaringen op deze leeftijd vormend voor de uiteindelijk (dominante) karakterstructuur. Is er genoeg voeding? In fysiek maar ook in psychisch opzicht? Is er erkenning? Is er echt contact?  Is het veilig genoeg om echt ‘te landen’?

Volgens de Transactionele Analyse begint een kind vanaf de geboorte zelfs aan het schrijven van zijn eigen levensverhaal waaraan hij vervolgens zelf invulling geeft. ‘Al vlak na onze geboorte zijn we begonnen met schrijven en toen we zo’n vier jaar oud waren hadden we de essentie van ons plot al besloten. Op ons zevende waren de belangrijkste details ingevuld en tegen de tijd dat we twaalf werden hadden we het hele verhaal ge-fine-tuned. Tijdens onze puberteit actualiseren we ons verhaal met meer recente ervaringen.’ Aldus Eric Berne, grondlegger van de Transactionele Analyse.

En ook als ouder worden we even teruggeworpen op onze eigen basis. Leuke plannen, gezellige uitstapjes, uitdagende opdrachten op je werk. Het maakt allemaal even wat minder uit. Als we maar even wat SLAAP kunnen inhalen! De rest komt later wel…Primaire behoeftes eerst, dat is dan weer zo voelbaar.

En op onze basis met elkaar. Want wat fijn dat je als het lontje af en toe wat korter is je kunt terugvallen op een stevige relatie. Juist weer door het echte contact lost het op en kan ik van overleven naar leven…

’Alles wat vroeger ontstaan is in het contact, kan ook enkel weer worden opgelost in het contact.’

En zo blijkt een solide basis vrijwel onmisbaar voor ontwikkeling en resultaat. Onmiddellijk denk ik aan de vele potjes schaak met mijn vader en een van de talrijke adviezen die ik veelvuldig te horen kreeg. ‘Zoon, zorg dat je je stukken in de eerste paar zetten goed ontwikkelt. Dat je een goede basis creëert voor het midden- en eindspel.’

Ontwikkeling die je in de basis niet maakt, is later vaak lastig of zelfs onmogelijk in te halen. De eerste zetten bepalen de (on-)mogelijkheden voor het verdere spel.

En juist om die reden gaan we ook met Coachcenter terug naar de basis. Vanuit welk verlangen ben ik Coachcenter ooit begonnen? Wat willen we betekenen voor mensen? Welke waarde voegen wij toe? Mijn overtuiging van onze toegevoegde waarde is de afgelopen 5 jaar alleen maar gegroeid en graag gun ik nog veel meer mensen onze klantervaring. Dat betekent groei, en dat vraagt om een solide basis.

Een solide basis binnen de organisatie. Werken vanuit een heldere missie en visie, conform gedeelde waarden. Met focus, heldere processen en een inzichtelijke structuur. En vooral met een gepassioneerd team! Elementen die stuk voor stuk onmisbaar zijn en de nodige aandacht behoefte.

En ook een solide basis voor ons portfolio. Waarin onderscheiden we ons nou echt? Waar kunnen we vanuit onze passie en talent optimaal waarde toevoegen? Daarop gaan we focussen en dat willen we vooral uitbreiden. Dit betekent vooral meer doen, van minder.

‘Ik ben niet bang voor die 1000 trappen die je hebt geoefend. Ik ben daarentegen als de dood voor die ene trap die je 1000x hebt geoefend zoals een Shaolin gezegde luidt’.

Loop je ergens tegenaan? Ervaar je problemen of kom je ergens niet uit? Dan helpt het vaak om terug te gaan naar de basis. Waartoe doe je wat je doet? Welke behoefte vul je er mee in? Kun je het terugbrengen naar de kern en vanuit daar weer verder opbouwen…

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland