fbpx

Leren van je problemen

27 december 2018
8 min. leestijd


Nieuwjaar staat voor de deur. Een tijd bij uitstek voor reflectie en vooral voor nieuwe plannen.
De gemiddelde mailbox stroomt dan ook over met allerlei tips en tricks over hoe je van komend jaar jouw beste jaar ooit kunt maken.

Vrijwel unaniem ligt de focus op meer van waar je blij van wordt en minder van waar je niet blij van wordt. Begrijpelijk, want in essentie bewegen we ons als mens net als alle andere levende organismen tussen lust en onlust. We willen meer van lust en minder van onlust.

Een denkfout hierin is alleen dat mensen graag zo snel mogelijk van alles op het gebied van ‘onlust’ af willen. Als het aan ons lag hadden we vrijwel alleen maar prettige ervaringen en zijn we alle problemen en onaangename momenten en contacten liever kwijt dan rijk.

Maar dit is nou juist het ideale recept om er vooral aan vast te zitten… Alles wat je uitsluit krijgt macht en vindt links- of rechtsom zijn plek terug naar jou. Wil je koste wat kost af van je angst, dan is die beweging zeer waarschijnlijk gedreven door angst. Wil je pertinent niet op je vader lijken omdat je hem zo dominant vindt? Dan is dat de ideale manier om juist zoals hij te worden…

Pas als je iets vastpakt, kun je het ook weer loslaten. Toegeven en durven voelen dat je bang bent biedt ruimte aan de angst waardoor het signaal kan verminderen of stoppen. Erkennen dat je eigenlijk juist zo veel op je vader lijkt biedt de juiste basis om het juist ánders te gaan doen.

Vanuit dit perspectief zijn het ook juist onze ‘problemen’ waar we zoveel van kunnen leren. Problemen bieden ons de grootste ontwikkelpotentie en wijzen ons op iets wat we hebben te leren. ‘Life is not happening to us. Life is happening for us’ zegt Tony Robbins.

Wil je erachter komen wat je van je problemen kunt leren zodat je volgend jaar niet weer tegen dezelfde dingen aanloopt? Wellicht dat onderstaande stappen je daarin goed kunnen helpen! ‘Voor welke oplossing is dit het probleem?’ is in dit kader een bekend principe binnen Systemisch Werken.

  1. Maak een top 3 van ‘problemen’ die je het afgelopen jaar hebt gehad

Dit kan van alles zijn. Toestanden op je werk, iets wat je in je relatie tegenkomt of dingen in relatie tot anderen die je als onprettig hebt ervaren…

  1. Reflecteer per situatie op wat jij hierin te leren hebt

Vanuit het perspectief ‘Life is happening for you’ – dus meer concreet: deze situaties willen je iets vertellen over wat je te leren hebt – reflecteer dan eens op wat het is dat jij hierin hebt te leren. Met andere woorden, wat heb jij anders te denken, doen, voelen of zijn wil deze situatie geen probleem meer zijn?

  1. Bepaal wat je hier mee wilt

Wanneer je zicht hebt op wat je te leren hebt kun je voor jezelf bepalen of je ook daadwerkelijk bereid bent de investering te doen om dit te leren. De ontwikkeling heeft namelijk een prijs, anders had je het waarschijnlijk al anders gedaan dan nu. Wat is de prijs en ben je bereid de prijs te betalen?

Tot slot is het goed te beseffen dat we in een wereld leven van polariteiten. In het nemen van de ene helft van de medaille, nemen we ook de andere helft. ‘Als je gelukkig wilt zijn, moet je af en toe ook ongelukkig willen zijn. Zo simpel is het’, zegt Philip Huff treffend.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland