De enige constante is verandering, zei de Griekse filosoof Heraclitus zo’n 5 eeuwen voor Christus al. Hij moest eens weten.
Alles verandert steeds sneller en deze ontwikkeling zelf blijkt ook alleen maar te versnellen. De informatie waar je 20 jaar geleden nog een dagje in de bibliotheek voor uittrok, vind je nu in veelvoud in 0,15 seconden via Google. De hoeveelheid aan informatie die een mens in de Middeleeuwen in een leven te verwerken kreeg, komt nu in enkele dagen voorbij.
Veel mensen ervaren last van deze verandering en versnelling. Communicatie bijvoorbeeld, verloopt over het algemeen nerveuzer dan vroeger. Een WhatsApp beantwoord je toch direct? Een mail toch zeker binnen 24h!
Dit kan een gevoel van spanning en tekort schieten veroorzaken. Mailboxen lopen over, berichtjes blijven onbeantwoord en sommige mensen durven hun Facebook pagina al niet eens meer te openen. Tijdens een avondje met vrienden kan je de verleiding niet weerstaan regelmatig even je telefoon te checken.
In een poging de stress en spanning te verminderen zijn we voornamelijk gericht op efficiëntie. We proberen taken steeds sneller af te krijgen en combineren het liefst zo veel mogelijk activiteiten. Ontbijten doe je op weg naar je werk, en tijdens het koken heb je eindelijk tijd om te bellen.
Tijd uitsparen blijkt echter geen blijvende oplossing. Hoe beter we hier in worden, hoe meer werk we ook weer naar ons toetrekken. Bovendien geeft werken ‘om het af te krijgen’ geen voldoening. Het proces (het werk zelf) wordt hiermee ondergeschikt aan het resultaat en dat op zich kan al spanning veroorzaken. Het woord ‘voldoening’ bestaat niet voor niets uit de woorden ‘vol’, en ‘doen’. Iets bevredigend doen vraagt aandacht.
Naast de toenemende versnelling zijn er bovendien nog genoeg andere factoren die een gevoel van stress en tijdsdruk kunnen geven. Denk aan activiteiten die je al tijden voor je uit schuift, de ergernis die je ervaart als iemand je uit je concentratie haalt of je frustratie wanneer je simpelweg je dag niet hebt en je werk maar niet wil opschieten…
Stress ontstaat door een verschil tussen waar je bent en waar je wilt zijn, zoals Eckhart Tolle mooi beschrijft. Dit kan zich in vele vormen uiten; als je op tijd op je afspraak wilt zijn maar nog in de file staat; als je net je werk af wilde maken maar je gestoord wordt; als je een keuze maakt waar je eigenlijk niet achter staat, etc.
De uitdaging is dus om te zorgen dat je altijd bent waar je wilt zijn, of beter nog: te zorgen dat je altijd accepteert waar je (mee bezig) bent. De meeste van de externe invloeden (zoals de versnelling) liggen buiten jouw cirkel van invloed. Je kunt je daarom beter richten op jouw beleving. Echte ontspanning komt van binnen.
Zitten er voor jou te weinig uren in een dag? Heb jij vaak last van spanning en tijdsdruk? Volg dan deze drie simpele tips de komende maand consequent en bezie de impact hiervan op je beleving van rust. De tips zijn afkomstig uit het boek ‘Ik heb de tijd – Een handleiding in tijdsurfen’, van Paul Loomans.
1. Doe één ding tegelijk en maak het af. Kies één activiteit en focus je volledig op deze activiteit. Al het andere mag je vergeten, die activiteiten krijgen later hun eigen moment. Pas als je taak afgerond is, ga je over op iets anders.
2. Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling volledig. Vervul elke actie, groot of klein, met natuurlijke aandacht. Verhef eentonig werk tot kunst.
3. Schep natuurlijke pauzemomenten tussen je activiteiten in. Net als vakantie, weekend en een vrije avond geven korte pauze momenten je de veerkracht om met de juiste energie verder te werken. Het is hierbij belangrijk even wat anders te doen dan je geest in te spannen. Kom los van je werk, sta op en doe even iets heel anders. Afstand geeft overzicht. Een juist moment voor een pauze is wanneer je taak af is, je energie opraakt of wanneer je juist denkt: ‘kom op nog even doorzetten.
In zijn boek vergelijkt Paul Loomans het verdelen van activiteiten over de tijd die je hebt als het rijgen van kralen aan een kralenketting. In deze metafoor luiden de drie tips als volgt:
1. Kies bewust voor telkens één kraal;
2. Beleef de ketting, kraal na kraal;
3. Schep ruimte tussen de kralen.
De tips lijken haast te simpel om een groot effect te kunnen sorteren. Het ook daadwerkelijk doen blijkt helaas een stuk lastiger. Een van de grootste valkuilen is te denken dat je het wel weet en kunt als je het begrijpt. Maar dit is niet iets wat je met je hoofd leert, het is belangrijk dat je het ook echt gaat doen! Zwemmen heb je ook niet geleerd door er over te lezen, toch?
Maak de vertaling naar de praktijk makkelijker door de tips op te schrijven en op een plaats te hangen waar je vaak komt. Bijvoorbeeld op je slaapkamer, je kantoor of de badkamer. Op deze manier word je er vaak aan herinnerd en is het makkelijker om je automatische patronen te doorbreken en ben je makkelijker in staat met automatische patronen te breken.
If you don’t have time to do it right, how will you have time to do it over? – Seth Godin