fbpx

Persoonlijk Leiderschap: Van reageren naar antwoord geven

1 september 2020
2 min. leestijd

Onlangs zag ik een filmpje van Phoenix: van reageren naar antwoord geven. Het filmpje triggerde me omdat alleen de titel al zoveel zegt en zoveel associaties oproept.

Het impliceert dat reageren wat anders is dan antwoord geven. En daarbij wekt het de indruk dat je beter een antwoord kunt geven, dan reageren. Anders wil je niet de stap maken van reageren naar antwoorden, toch?

 

Wat is leiderschap?

‘Leiderschap is antwoord geven op dat wat je aantreft.’ Ik vind dit één van de beste definities van (persoonlijk) leiderschap die ik ken. Ook hier gaat het om antwoord geven op wat je aantreft, en dat is kennelijk wezenlijk anders dan simpelweg reageren.

Reageren betekent letterlijk ‘opnieuw doen’. Het woord stamt af van het Latijnse ‘agere’ wat ‘handelen’ of ‘doen’ betekent. Ben je dus aan het re-ageren, dan ben je letterlijk dingen opnieuw aan het doen.

 

Automatische piloot

En dat is precies wat we doen als we reageren. We zijn oude patronen aan het herhalen. We vallen terug op oude antwoorden die ooit werkten vanuit de impliciete aanname dat ze nu wel weer zullen werken.

Hoe spannender de situatie, hoe meer we gaan doen van wat we kennen. Als het regent ga je harder lopen om thuis te zijn. Als het emotioneel regent ga je meer doen van wat je kent…

En hoe meer we vervallen in wat we kennen, hoe minder dat te maken heeft met wat er nu nodig is. Effectief zijn in een bepaalde situatie begint bij contact hebben met die situatie. Maar hoeveel contact heb je als je handelt op basis van versleten antwoorden?

Waar leiderschap het geven van een antwoord is, is reageren het gebrek aan leiderschap. Hoeveel leiderschap toon je immers door simpelweg te varen op de automatische piloot? Automatisch teruggrijpen naar oude antwoorden is als vertrouwen op software die al decennia lang geen update heeft gehad.

 

Persoonlijk leiderschap trainen

Wil jij werken aan je persoonlijk leiderschap? Kijk dan eens of je meer van reageren naar antwoorden kunt gaan. Download hieronder de hand-out met oefening om direct aan de slag te kunnen.

Download 'Van reageren naar antwoord geven'

Bovenstaande titel impliceert daarbij dat je beter een antwoord kunt geven, dan reageren. Anders wil je niet de stap maken van reageren naar antwoorden, toch?

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland