fbpx

Je bent wat je kiest

1 mei 2024
7 min. leestijd

In ieder van ons zit een diep verlangen om op onze eigen unieke manier een steentje bij te dragen aan de wereld. Alles in de natuur is ontworpen om zijn bijdrage te leveren aan het geheel. Ook wij mensen hebben onze eigen en unieke taak om onze bijdrage te leveren aan de wereld.

Wat jouw unieke taak is kun je niet kiezen maar wel ont-dekken. Niets in de natuur is toeval. Het is niet toevallig dat je veel passie voelt bij bepaalde activiteiten, dat je over unieke kwaliteiten bezit op bepaalde vlakken en dat er dromen en doelen zijn die een grote aantrekkingskracht op je hebben.

We zijn zo ontworpen dat alle richtingwijzers naar de plek en taak die jij als individu hebt er al zijn. En om deze richtingwijzers te volgen is het belangrijk dat je de signalen leert waarnemen en begrijpen. Het is van belang dat je leert om je lichaam te gebruiken als Innerlijk Kompas.

Lees het artikel Het Lichaam als Innerlijk Kompas.

Iets wezenlijks bijdragen vanuit wie jij bent geeft een groot gevoel van geluk en voldoening. Werken en leven vanuit je hart, je talenten in kunnen zetten, je roeping volgen en juist daarmee de best mogelijk bijdrage aan je omgeving kunnen bieden. Wie wil dat nou niet?

Maar met het ontdekken van wie jij in essentie bent en wat je hier te doen hebt, ben je er nog niet. Integendeel, het begint nu eigenlijk pas! De opgave is nu om je essentie, die tot uitdrukking komt in elementen als passies, talenten en roeping, te vertalen naar je dagelijks handelen.

Naast ont-dekken vraagt werken en leven in lijn met wie je bent dus om kiezen. Inzicht in wie je bent en wat je ten diepste verlangt is één, dit vertalen naar je keuzes en gedrag is twee. Inzicht biedt nog geen uitzicht..

Wie wil jij zijn en waar wil je voor staan? In onze huidige maatschappij hebben wij de luxe ons op deze vraag te richten. Heb jij je antwoord en heb je zicht op een eerste goede stap in die richting?

Bekijk hier de passende reclame van Royal Club:


Je bent wat je kiest
Keuzes maken in lijn met je essentie. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan! Het vraagt om het vinden van het antwoord dat bij jou past in deze situatie. Maar wat past er en wanneer is iets jouw antwoord?

We leven in een tijd van ongekende mogelijkheden en een ongekende hoeveelheid aan antwoorden. Niet eerder waren er zoveel keuzes en werd er zo’n beroep gedaan op het vinden van een antwoord op al deze keuzes. Dat is de opgave bij de gift van deze tijd.

De lat ligt bovendien torenhoog. Een baan is voor velen niet meer enkel een plek waar je van 9-17 naartoe gaat om je brood te verdienen, het is iets waar je het maximale uithaalt. En ook het ouderschap, gericht op opvoeding van kinderen als autonome en vrije wezens, is niet vergelijkbaar met het ouderschap van slechts een paar decennia terug.

Jij staat aan het roer
Met alle mogelijkheden die ze biedt vraagt deze tijd vooral om zelfsturing. Jij staat aan het roer van je leven en kunt de verantwoordelijkheid nemen om keuzes te maken die bij jouw pad passen. Ook al zijn er op vrijwel ieder moment 1000 prikkels die je gemakkelijk een andere kant op koersen. Gelukkig heb je je lichaam tot je beschikking om je richting te bepalen.

Je echte keuzes komen uiteindelijk tot uiting in je DOEN. Kiezen vraagt namelijk om de daadwerkelijke vertaling van je keuze naar je feitelijke gedrag, naar watst je doet. Als je iets kiest maar je doet het niet, wat is dan immers je keuze? Wanneer je weet welke richting je op gaat, is de volgende vraag: wat ga je precies doen?

Het daadwerkelijk aanbrengen van verandering in je leven verloopt vaak stroef in de vertaling naar het daadwerkelijke doen. Waar het maken van eigen keuzes al een stap is, lijkt de doorvertaling naar blijvend gedrag op veel fronten nog moeilijker.

Als we verandering willen zijn we over het algemeen behoorlijk radicaal in het aanpassen van onze keuzes. Willen we afvallen, dan volgen we een strikt dieet; minder alcohol? Dan maar meteen een maand niet drinken, etc.

Het gevolg is dat verandering vaak niet blijvend is. Het dieet resulteert in het bekende jojo effect, en na de maand onthouding wordt er weer lekker gedronken.

Op zich vrij logisch, als je bedenkt dat de stap voor je ‘systeem’ gewoon te groot is. Als je nooit sport, is het over het algemeen toch ook niet handig je voor een Marathon in te schrijven?

 

Op koers blijven
Meer kans op blijvende verandering heb je door je huidige keuzes serieus te nemen en vanuit daar aanpassingen te maken. Een hoger gelegen gebied of een bergtop bereik je ten slotte ook zo, stapje voor stapje.

Stel dat je je huidige koers 3 graden wijzigt, wat een verschil in positie je dan in een jaar hebt! Kleine aanpassingen hebben grote gevolgen. Bovendien neem je door je koers niet rigoureus te
veranderen ook je huidige koers serieus.

‘Je bent wat je kiest’ beschrijft kernachtig de samenhang tussen ons zijn en ons doen. Binnen en buiten zijn met elkaar verbonden zoals ze in het Boeddhisme zeggen. Onze innerlijke keuzes resulteren in ons doen en het resultaat hiervan beïnvloedt ons weer sterk in ons zijn als persoon.

Tot slot wil je naast richting en vorm, ook de juiste energie geven aan de vertaling van jouw essentie. Onze wilskracht is van wezenlijk belang om onze essentie en verlangens tot uiting te brengen in ons dagelijks handelen. Wilskracht stelt je in staat om je dromen te vertalen in doelen en hieraan de actie te verbinden die nodig is om het doel te bereiken. Het is de brandstof vooruit te komen op jouw pad.

Als kind passen we ons aan aan onze omgeving en in dat proces verliezen we iets van onze eigen vrije wil(-skracht). We gaan onze wil onderdrukken en opkroppen, of we worden juist overmatig doelgericht en we vertalen willen naar moeten. 

Wil jij een stap maken in het tot uiting brengen van jouw essentie? Oefenen met het vrijmaken van je vrije wilskracht en hier expressie aan geven?

Download dan onderstaande hand-out met oefening!

 

 

Download 'Hand-out Je ben wat je kiest'

Ontdek hoe jij jouw essentie kunt vertalen naar je dagelijks handelen

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland