fbpx

Je bent wat je kiest

28 september 2017
4 min. leestijd

Veel keuzemogelijkheden vragen ook om veel antwoorden. Niet eerder waren er zoveel keuzes en niet eerder werd er zo’n beroep gedaan op het vinden van een antwoord op al deze keuzes. Dat is de opgave bij de gave van deze tijd.

Dit appèl op verantwoordelijkheid is lang niet altijd makkelijk. Kiezen vraagt om verantwoordelijkheid, het vinden van het antwoord dat bij jou past in deze situatie. Maar wat past, en wanneer is iets jouw antwoord?

Met alle mogelijkheden die ze biedt vraagt deze tijd vooral om zelfsturing. Dat jij zelf stuurt dus. Dat jij uiteindelijk aan het stuur van je leven staat en de keuzes maakt die bij jou passen, al zijn er op vrijwel ieder moment 1000 prikkels die je gemakkelijk een andere kant op sturen…

Zelfsturing komt tot uiting in je keuzes. Jij stuurt je leven uiteindelijk door de reeks keuzes die je maakt. ‘Succes is een reeks juiste beslissingen’ zegt Deepak Chopra.

En je echte keuzes komen uiteindelijk tot uiting in je DOEN. Kiezen vraagt namelijk om consequentie van handelen, om de daadwerkelijke vertaling van je keuze naar je feitelijke gedrag, naar wat je doet. Als je iets kiest maar je doet het niet, wat is dan immers je keuze?

En hier gaat het aanbrengen van verandering in je leven vaak stroef, in de vertaling naar het consequente doen. Waar het maken van eigen keuzes vaak al een stap is, lijkt de consequente doorvertaling naar blijvend gedrag op veel fronten vaak nog moeilijker…

Als we verandering willen zijn we over het algemeen behoorlijk radicaal in het aanpassen van onze keuzes. Willen we afvallen, dan volgen we een strikt dieet; minder alcohol? Dan maar meteen een maand niet drinken, etc…

Het gevolg is dat verandering vaak niet blijvend is. Het dieet resulteert in het bekende jojo effect, en na de maand onthouding wordt er weer lekker gedronken.

Op zich vrij logisch, als je bedenkt dat de stap voor je ‘systeem’ gewoon te groot is. Als je nooit sport, is het over het algemeen toch ook niet handig je voor een Marathon in te schrijven? Waarom vragen we dat bij gedragsverandering dan wel van onszelf?

Meer kans op blijvende verandering heb je door je huidige keuzes serieus te nemen en vanuit daar aanpassingen te maken. Als je in een gebouw letterlijk naar een hoger niveau wilt doe je dit ook stapje voor stapje via de trap.

Stel dat je je huidige koers 3 graden wijzigt, wat een verschil in positie je dan in een jaar hebt! Kleine aanpassingen hebben grote gevolgen. Bovendien neem je door je koers niet ineens al te rigoureus te veranderen ook je huidige koers serieus. Want let wel, wat je nu kiest en doet, doe je niet voor niets. Het levert je ook voordeel op.

‘Je bent wat je kiest’ beschrijft kernachtig de samenhang tussen ons zijn en ons doen. Binnen en buiten zijn met elkaar verbonden zoals ze in het Boeddhisme zeggen. Onze innerlijke keuzes resulteren in ons doen en het resultaat hiervan beïnvloedt ons weer sterk in ons zijn als persoon.

Wie wil jij zijn en waar wil je voor staan? In onze huidige maatschappij hebben wij de luxe ons op deze vraag te richten. Heb jij je antwoord en heb je zicht op een eerste goede stap in die richting?

Bekijk hier de reclame:

Je bent wat je kiest

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland