
“Toen ik in Verdiepen als Coach stapte, begon die reis met een omschoffeling van alles wat ik al 46 jaar lang deed. Ik ging op zoek naar waar mijn karakter vandaan kwam. Waarom doe ik de dingen op mijn manier? Waar zijn al die niet dienende patronen ontstaan? Achter welke maskers verstop ik me, om geaccepteerd te worden? Vooral in het contact met mijn vader leerde ik mezelf aanpassen aan wat hij van me verwachtte.”
‘Eerst contact met mezelf, voordat ik weer doorga.’
De belemmerende patronen zag ik terug in mijn werk. Resultaatgericht werken, altijd doorpakken. Want wat als ik vertraag? Ben ik dan wel goed genoeg? Dat was mijn innerlijke strijd. ‘Verdiepen als Coach’ heeft me daar enorm bij geholpen. Vooral door te werken met mijn lijf. Ik voel nu wanneer ik verstrak, wanneer mijn adem vastzit. Dat snelle signaal helpt me stil te staan, te ademen, en weer in contact te komen met mezelf. Voordat ik weer doorga.”
“Het verschil merk ik nu overal. Voor de klas, waar 25 twintigers verwachtingsvol – of soms totaal onverschillig – naar me kijken. Of tijdens een coachgesprek waarin iemand iets zegt wat me eerder van mijn sokken zou blazen. Vroeger kon dat me wat hard en kil maken. Nu blijf ik zitten. Ik voel mijn rug, adem door en ben steviger en warmer aanwezig. Die stevigheid had ik eerder ingeslikt. Nu blijf ik. En vanuit daar komt mijn reactie. En dat voelt krachtig en heeft zijn effect.”
“Mijn lichaamssignalen zijn een nieuwe bron geworden. Ze vertellen me veel sneller dan mijn hoofd wat er aan de hand is. En door die signalen te herkennen, kan ik mezelf direct weer thuisbrengen.
Maar niet alleen dat: ik zie het ook sneller bij anderen.
In de opleiding leerde de belangrijke fases in de ontwikkelingspsychologie. Van 0 tot zeg 7 jaar, daarin vormen de belangrijke oplossingen op het leven. En die leerde ik niet alleen kennen in theorie. We werkten er zo grondig mee, dat ik ze nu herken puur door naar iemand te kijken.
“Mijn lichaamssignalen vertellen me veel sneller dan mijn hoofd wat er aan de hand is.”
Het lijf vertelt zo’n groot deel van het verhaal. Dus als iemand verstart of op een bepaalde manier verzit, benoem ik dat. Iemands houding of subtiele beweging is altijd een ingang naar een interventie.
Kortom: coaching is nu minder ‘praten over’ en meer ‘doen’. Samen oefenen, ervaren. Dat is wat het contact verdiept.”
“Ik heb door deze opleiding zoveel tools en inzichten opgedaan. Het blijft een uitdaging om dicht bij mezelf te blijven en te kiezen wat werkt. Maar als ik dat doe, ontstaat er ruimte. Ruimte om te spelen, om flexibel te zijn. Dat maakt mij een betere coach.”
Elsje heeft zichzelf niet alleen beter leren kennen, maar ook een manier gevonden om met meer vrijheid en gemak in contact te staan met haar coachees en studenten. Haar ervaring laat zien dat groeien als professional begint bij jezelf. Zoals ze zelf zegt: “Grondig werken aan mijn eigen proces is en blijft de meest waardevolle stap naar diepgaand contact.”
Elsje van den Busken-Dorgelo werkt als docent en coach bij Hotelschool Den Haag en werkt in haar eigen coachpraktijk CoastCoach veelal met 20ers en 30ers. Ze specialiseert zich in de thema’s stress en richting (wat wil ik nu echt).
Voor coaches, trainers en professionals die de kracht van hun karakter en het lijf willen inzetten om met meer impact te coachen.