fbpx

Covey’s Cirkel van Invloed en Betrokkenheid

29 mei 2019
4 min. leestijd

Challenge accepted
Stel je eens voor: je bent druk bezig met een adviesrapport voor je werk. Je wilt een perfect stuk aanleveren, want dit rapport zou er zomaar eens voor kunnen zorgen dat je die nieuwe opdracht ook binnensleept. Je opdrachtgever vraagt om de dag hoe ver je al bent en je ziet de onmogelijke deadline steeds dichterbij komen. Naast het adviesrapport heb je ook nog eens een berg aan andere werkzaamheden liggen. Je vraagt je af in hoeverre de gestelde deadline realistisch is. Maar in plaats van hier lang bij stil te blijven staan, maak je een efficiënte planning waardoor je de deadline uiteindelijk net haalt, met een adviesrapport waarvan je je manager van zijn stoel blaast.

Bovenstaand voorbeeld van succes, is een situatie waarbij jij verantwoordelijkheid neemt en invloed uitoefent. Jij bent in charge bij het oplossen van het probleem. Je ziet het probleem van de deadline als een uitdaging: challenge accepted. Je had ook kunnen blijven geloven in de aard van het probleem en je boos kunnen maken over het feit dat de deadline onhaalbaar is. Waar de één direct actie onderneemt om het probleem te tackelen, schrijft de ander het probleem toe aan ‘externe factoren waar hij geen invloed op heeft’. Het ligt tenslotte aan je opdrachtgever, aan de moeilijke opdracht, aan de maatschappij, aan het weer…

De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid

Hoe pak je jouw uitdagingen aan? Een krachtig hulpmiddel bij het regisseren van je eigen succes is te kijken naar de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid van Stephen Covey. Deze cirkels helpen je om je bewust te worden van de dingen waar jij de meeste tijd en energie in steekt.

 

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

In de cirkel komen de 7 eigenschappen van effectief leiderschap aan de orde. Deze eigenschappen bestaan uit:

 • Wees proactief
 • Begin met het einde voor ogen
 • Belangrijke zaken eerst
 • Denk win-win
 • Eerst begrijpen, dan begrepen worden
 • Synergie creëren
 • Houd de zaag scherp

Lees meer over de Cirkel van Invloed in het boek ‘De 7 eigenschappen van Effectief Leiderschap’ van Stephen Covey.

 

Van de Cirkel van Betrokkenheid…

De Cirkel van Betrokkenheid beschrijft alle zaken om je heen die van invloed zijn op jou, kortom waar jij in meer of mindere mate bij ‘betrokken’ bent. Denk aan het weer, de economische situatie, het humeur van je partner… Op de aspecten in onze Cirkel van Betrokkenheid heb je geen (of beperkte) invloed. Je hebt bijvoorbeeld geen invloed op je dochter die ziek op bed ligt en je nodig heeft, waardoor je de deadline voor je opdracht sowieso kunt vergeten.

 

…naar de cirkel van invloed

Je bent betrokken bij de griep van je dochter, ook wanneer je een deadline moet halen. Maar je hebt zelf geen invloed op het virus. Hoe los je dit op? Je kunt bijvoorbeeld je partner vragen of die thuis kan blijven of je ouders lief aankijken. Deze oplossingen kunnen we in een kleinere cirkel plaatsen: de Cirkel van Invloed. Hierbinnen kun je wél invloed  uitoefenen. In deze cirkel wil je vooral zijn, want alleen dan kun je zelf iets aan de situatie veranderen.

 

Van reactief naar proactief

Het voorbeeld van de deadline is een situatie waarbij proactiviteit voorop staat. Wanneer je je proactief opstelt, richt je je vooral op je Cirkel van Invloed. Hierdoor wordt je eigen invloed alleen maar groter.

Proactieve mensen richten zich op zaken waar ze echt iets kunnen doen, waardoor hun positieve energie zich steeds verder uitstrekt. Hun cirkel van invloed wordt groter, waardoor hun cirkel van betrokkenheid kleiner wordt.

Mensen die zich reactief opstellen, richten zich vooral op hun Cirkel van Betrokkenheid. Zij richten zich vooral op zaken waar zij geen invloed op hebben. Zaken als ‘de deadline is onrealistisch’ of ‘mijn dochter is ziek waardoor ik de deadline niet haal’ zijn hier voorbeelden van. Door je in zo’n geval te richten op de Cirkel van Betrokkenheid, creëer je negatieve energie en heb je minder tijd voor de dingen waar ze wél invloed op kunnen uitoefenen. De Cirkel van Invloed wordt zo alleen maar kleiner. Verspilde tijd dus. Tijd en energie die je niet meer in je succes kunt steken!

Oefening baart kunst
De Cirkel van Invloed kun je toepassen op allerlei situaties, zowel zakelijk als privé. Door zelf verantwoordelijkheid te nemen en regisseur te worden van je succes, zal de Cirkel van Betrokkenheid plaatsmaken voor de Cirkel van Invloed. Hierdoor vergroot je jouw invloed steeds verder.

In onze oefening ga je aan de slag met het omschrijven van jouw huidige uitdagingen en deze plaatsen in de cirkel. Waar bevinden deze problemen zich op dit moment? Wat zegt dit over de mate waarin je nu verantwoordelijkheid neemt en invloed kunt uitoefenen op weg naar succes?

Deze oefening is vaak een onderdeel van onze training Teamcoaching.

Wil je liever aan de slag met jouw ontwikkeling als persoon en professional? Kijk dan eens bij onze opleiding Creërend Leiderschap

Download 'Cirkel van Invloed'

Als werknemer, ondernemer, partner of ouder wil je succesvol zijn. Dan is het handig dat je werkt aan dingen waarop je invloed hebt. Klinkt eenvoudig toch? Maar makkelijk is anders! Hoe vaak geef je geen aandacht aan dingen waarop je géén invloed hebt? Verspilde tijd en energie! Want het haalt niets uit én je kunt die tijd en energie niet meer in je succes steken!

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.