fbpx

8 stappen naar financiële vrijheid

23 april 2019
7 min. leestijd

Geld heeft onmiskenbaar een belangrijke plaats in ons leven. Geld is nodig om te kunnen (over)-leven en geld is handig om je leven in te kunnen richten op de manier die jij het liefste wenst. Begrijpelijk dus dat er best wat aandacht gaat naar geld en naar onze financiële situatie.

Geld is een ruilmiddel waarmee we onze (keuze)mogelijkheden kunnen vergroten. Het zijn daarom zeer waarschijnlijk niet de briefjes en de munten zelf die we zo belangrijk vinden, maar de mogelijkheden die de beschikking over (voldoende) geld bieden.

Ironisch genoeg is het juist datzelfde geld dat voor veel mensen hun (keuze-) mogelijkheden lijkt te beperken. Mensen blijven in een baan die al lang niet meer past maar wel de hypotheek dekt. Ze nemen niet de stap naar ondernemerschap vanwege de financiële onzekerheid of ze komen onvoldoende toe aan de zaken die van wezenlijk belang zijn (denk aan kinderen, sporten of hun partner) simpelweg omdat hun baan alle tijd en energie vergt…

Een typisch voorbeeld van een middel (geld) dat tot doel op zich wordt gebombardeerd met een averechts effect als resultaat. De focus op financiën (b-)lijkt namelijk vaak zo groot dat deze eerder blijkt te verlammen dan te stimuleren.

Maar wat is dan wel precies het doel met Financiële Vrijheid en hoe bereiken je dit? Financiële Vrijheid gaat over de ‘Vrijheid om te doen wat je wilt, wanneer je wilt en met wie je wilt’, aldus Tony Robbins in zijn boek ‘Money, master the game’.

Financiële Vrijheid gaat niet om geld op zich maar om het creëren van de rijkdom en welvaart die je wenst. Hoe deze welvaart er precies uit ziet, verschilt per persoon en ook per levensfase. Het is niet de hoeveelheid die bepalend is, maar de ervaring of je uit het leven kunt halen wat je verlangt. Of dit nou de aanschaf van je eerste autootje als student is, je tweede huis als vijftiger of het kunnen verzorgen van je ouders op latere leeftijd…

Financiële Vrijheid gaat er in essentie dus om of je ‘rijkdom’ ervaart of niet. Iets waar geld alleen uiteraard onmogelijk voor kan zorgen, hoe groot de berg ook is…

En de snelste stap om rijkdom te ervaren is om dankbaar te zijn. Als je dankbaar bent, ben je immers rijk. Ongeacht wat je hebt. Iemand die daarentegen enorm veel heeft maar niet dankbaar is, is arm. Dankbaarheid leidt tot een gevoel van overvloed, en overvloed trekt meer overvloed aan.

De rijkdom die je als mens ervaart, wordt bovendien bepaald op acht focus gebieden. Deze hangen met elkaar samen en zijn voor alle mensen hetzelfde, aldus Robbins. Als mens zijn we weliswaar uniek, in het mens-zijn zijn we allen generiek.

Lichaam – Alle rijkdom begint bij fysieke en energetische rijkdom. Wat als je geen energie hebt of je fysiek niet lekker voelt, hoe rijk kun je je dan voelen?

Emotie/Gevoel – Uiteindelijk streven we met alles naar een bepaald gevoel. Als je je gestrest, bezorgd of schuldig voelt, wat lost geld daar bij op? Je lichamelijke en emotionele toestand zijn de belangrijkste graadmeters voor je rijkdom.

Relaties – Vrijwel al onze diepere idealen en verlangens gaan over relaties. Over wat we in contact brengen met anderen en over wat we kunnen betekenen. Hoe rijk ben je als je je rijkdom niet kunt delen? Als je je giften niet door kunt geven of als je liefde niet kunt laten stromen?

Tijd – Dit is vaak de grootste schaarste in het leven van mensen. Ook, of misschien wel juist, van mensen die veel geld hebben. Dit gaat om kloktijd. Wat heb je aan veel relaties of middelen waar je geen tijd voor hebt? En het gaat om tijd als emotioneel begrip. Tijd kan immers vliegen of tijd kan kruipen. Tijd is emotie. Hoe rijk ben je als je niet van tijd kunt genieten?

Werk (zingeving) – Het gebied waar we zo veel tijd en aandacht in stoppen. Vaak veel meer dan in ons lichaam, onze emoties of onze relaties. Hoe rijk kun je zijn als je geen werk doet waarin je heilig gelooft en waarin je niet dagelijks je passie en talent kwijt kunt? Werk waarin wie jij bent en waar jij voor staat voluit tot uitdrukking komt. ‘Work is love made visible’, aldus Kahlil Gibran.

Geld – De factor waar zoveel focus op ligt maar die pas tot rijkdom leidt als de vorige factoren op orde zijn. Geld geeft op dit punt de mogelijkheid te doen wat je wilt, met wie je wilt en wanneer je maar wilt. En ook dat is rijkdom.

Bijdragen – ‘the secret to living is giving’. Aldus Robbins. Geven geeft immers voldoening, je draagt bij aan de wereld. Het gaat bovendien uit van het principe van overvloed, er is immers genoeg om ook te geven. Met een focus op krijgen daarentegen focus je onbewust op een tekort. Er is immers niet genoeg, en daarom wil je meer krijgen.

Vieren – Als je het niet viert zul je je niet rijk voelen. Hoe rijk ben je als je het jezelf nooit gunt je successen te vieren? Bewust te genieten. ‘Work hard, play harder.’ Genieten doe je overigens met je zintuigen. Aanwezig zijn in het moment, spelen als een kind, open staan voor het leven…

Wil jij meer rijkdom ervaren? Download de visual met oefening en zet jouw 8 stappen naar Financiële Vrijheid. Waarom wachten met je rijk te voelen?!

Download '8 stappen naar financiële vrijheid'

Financiële Vrijheid gaat niet om geld op zich maar om het creëren van de rijkdom en welvaart die je wenst. Hoe deze welvaart er precies uit ziet verschilt per persoon en ook per levensfase. Het is niet de hoeveelheid die bepalend is, maar de ervaring of je uit het leven kunt halen wat je verlangt. Of dit nou de aanschaf van je eerste autootje als student is, je tweede huis als vijftiger of het kunnen verzorgen van je ouders op latere leeftijd.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland