fbpx

Bateson in de praktijk

Inleiding

Ontwikkeling en verandering worden in grote mate bepaald door de wijze waarop wij denken en leren. Onze manier van denken beïnvloedt immers ons vermogen om te leren, en hoe meer we (kunnen) leren, hoe meer we ontwikkelen en hoe meer verandering we kunnen aanbrengen. In onszelf, en daarmee vaak ook in onze omgeving.

De antropoloog Gregory Bateson heeft hiervoor een model ontwikkeld wat later weer is uitgewerkt door de NLP Coach Robert Dilts. Dit model, ‘de logische niveaus van Bateson’, of ‘de logische niveaus van denken, leren en veranderen’, gaat er vanuit dat er 6 logische niveaus zijn waarop mensen denken, leren, veranderen en functioneren. Het niveau waarop iemand denkt en ervaart, is in grote mate bepalend voor zijn verandervermogen en ontwikkelpotentie.

 • Iedereen die zich wil ontwikkelen
 • Deze workshop start 3 keer per jaar
 • 8 PE-uren (NOBCO)
 • 1 trainingsdag
 • Maximaal 18 deelnemers
 • 1 trainingsdag
 • Kosten: € 350 (BTW-vrij voor particulieren)
Kom gratis proeven Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Voor wie?

Coaches & trainers

Als je effectief aan de slag wil met het model van Bateson in je werk

(HR) Managers

Als je in contact met je werknemers meer bewustzijn wil creëren over de WHY van wat ze doen om daar aandacht aan te kunnen geven en zo tevredenheid en commitment te realiseren

Mens

Iedereen die zich wil ontwikkelen en/of kennis wil nemen van het model van Bateson

Programma workshop Bateson in de praktijk

01Waarom
02Hoe
03Wat
04Waartoe

Waarom?

Het meest bekende model van Bateson, De logische niveaus van denken, leren en veranderen, is een model dat veelvuldig behandeld wordt in boeken, cursussen en opleidingen. De vertaling naar concrete toepassing in de praktijk, waarbij recht wordt gedaan aan zowel de diepgang van het model als de praktische toepassing ervan ontbreekt echter. Om deze reden hebben wij de workshop Bateson in de praktijk ontwikkeld.

Hoe?

Tijdens de workshop staan we uitgebreid stil bij het toepassen van het model in je werk. Je maakt daarvoor kennis met enkele van de krachtige oefeningen die we bij Coachcenter tijdens coaching en onze opleiding gebruiken.

Je ervaart in die verschillende oefeningen hoe het is om de diverse niveaus te doorlopen, vanuit verschillende rollen (de vraagsteller of probleemhouder en de coach of manager). De drie meest fundamentele niveaus – Overtuigingen, Identiteit en Zingeving – krijgen extra aandacht aan de hand van verdiepende oefeningen.

Wat?

Zelf ervaren, bewustwording en doen staan in deze training centraal. De vorm van begeleiding kun je immers pas goed doorgeven en toepassen als je hem zelf hebt ervaren.

Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Theoretisch kader en context model van Bateson
 • Diverse vormen van toepassing en inzetbaarheid van het model
 • Ervaringsgericht doorlopen van de stappen als coach of manager
 • Verdiepende interventies op de niveaus Overtuigingen, Identiteit en Zingeving
 • Handvatten en technieken om zelf aan de slag te gaan

Waartoe?

Aan deze training zijn 8 PE-uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO).

Na deze training heb je:

 • Kennis van het model, de achtergrond en de meest effectieve toepassing
 • Ervaring met begeleiden en doorlopen van de diverse niveaus o.b.v. enkele krachtige oefeningen
 • Ervaren hoe dit model kan bijdragen in een duurzame verandering of creëren van inzicht
 • Praktische handvatten en technieken om direct aan de slag te gaan

Praktische informatie

De workshop staat gepland op:

 • 7 juni 2024
 • 18 oktober 2024

De trainingsdag begint om 9:30 uur en we sluiten tegen 17:00 uur weer af.

De training vindt plaats op onze opleidingslocatie in Den Haag:

Leidsestraatweg 77
2594 BB Den Haag
070 – 250 03 58
info@coachcenter.nl

De kosten voor de workshop bedragen € 350. Voor particuliere deelnemers bieden we de mogelijkheid om van de BTW vrijstelling gebruik te maken. Je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier. Voor zakelijke deelnemers is 21% BTW van toepassing.

Dit bedrag is inclusief kosten voor materialen, catering en locatie.

Aan deze training zijn 8 PE-uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Met deze PE uren kunnen NOBCO coaches hun continue ontwikkeling aantonen in een EIA assessmentprocedure, ter verkrijging van het certificaat van EMCC Foundation, Practitioner, Senior Practitioner of Master Coach. Meer informatie vind je op nobco.nl.

Inschrijven

Kennismakingsgesprek?

Je bent altijd welkom voor een kennismaking met Coachcenter of één van de opleiders. Persoonlijk of telefonisch bespreken we jouw vragen.

Contact

Direct inschrijven

Je hebt de knoop doorgehakt en besloten deze training/workshop te gaan volgen. Leuk! Via het formulier achter deze knop kan je je direct inschrijven en je deelname bevestigen.

Inschrijven