fbpx

Lencioni en de vijf frustraties van teamwork – piramide van lencioni

30 april 2015
6 min. leestijd
Lencioni

Lencioni en de vijf frustraties van teamwork 8211 piramide van lencioni

Werk jij bij een (middel)grote organisatie? Dan is de kans groot dat je in een team werkt. Organisaties maken meer en meer gebruik van (zelfsturende) teams. Verantwoordelijkheden worden lager belegd, managementlagen worden weggesneden en teamleden krijgen gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het behalen van resultaten.

Teams werken op papier helaas vaak een stuk soepeler dan in de praktijk. Alhoewel de voordelen van het werken in en met een goed functionerend team enorm zijn, gaat teamwork in de praktijk geregeld samen met de nodige frustraties.

Loopt in jouw team niet alles even soepel? Dan is de kans groot dat je je herkent in één of meerdere van Lencioni’s ‘frustraties’.  De Amerikaan Patrick Lencioni heeft op basis van zijn jarenlange ervaring met teams vijf algemene frustraties van teamwork in kaart gebracht.

Deze vijf frustraties zijn onderling verbonden en kennen een bepaalde mate van hiërarchie. Onderzoek in hoeverre jij jouw team herkent in één of meerdere van de frustraties:

1. Lencioni – Vertrouwen: De meest fundamentele frustratie is de afwezigheid van vertrouwen. Vertrouwen is het noodzakelijke fundament voor iedere relatie. Zonder vertrouwen geen goede relatie en zonder relatie geen team.

Hoe kwetsbaar durven jij en je collega’s zich naar elkaar op te stellen? Vertrouwen wordt goed zichtbaar op basis van de mate waarin mensen openlijk hun fouten en zwakheden toegeven. Gebrek aan deze openheid maakt een basis van vertrouwen onmogelijk.

2. Lencioni – Conflicten: Gebrek aan vertrouwen is tevens de inleiding voor de tweede frustratie: angst voor conflicten. Zonder vertrouwen zullen mensen zich uit angst voor conflict niet snel overgeven aan een ongeremde en volledig openlijke discussie over hun ideeën.

In welke mate durven mensen binnen jouw team volledig open en eerlijk te zijn over hun ideeën? Diversiteit en verschil van mening is één van de grote krachten van teams, maar wat is het voordeel hiervan als je niet open durft te zijn over wat je vindt omdat er te weinig fundament is om een goed meningsverschil of conflict te hebben?

3. Lencioni – Betrokkenheid: Een gebrek aan openheid leidt tot de derde frustratie: gebrek aan betrokkenheid. Hoe betrokken voel jij je immers nog, wanneer je ergens aan deelneemt waarin je je niet vrij voelt je eigen mening te geven? In welke mate leg je je hart erin en ben je echt gecommitteerd de doelen te realiseren?

Hoe intrinsiek betrokken zijn jij en je teamleden bij je werk? In welke mate ben je het eens met de gekozen koers en zet je je volledig en vanuit intrinsieke motivatie in om de doelstellingen te bereiken?

4. Lencioni – Verantwoordelijkheid: Vanuit een gebrek aan betrokkenheid mijden teamleden het nemen van verantwoordelijkheid. Hoe verantwoordelijk voel jij je immers voor iets waarbij je je niet betrokken voelt? In welke mate wil jij (persoonlijk) risico nemen voor een plan wat je niet van harte steunt?

In welke mate nemen teamleden verantwoordelijkheid? In welke mate neemt men verantwoordelijkheid voor het eigen, elkaars én het gezamenlijke resultaat? Hoe kritisch ben je op je eigen gedrag, en op dat van collega’s? Spreekt men elkaar aan op gedrag dat niet in lijn is met het teambelang en de gekozen doelstellingen?

5.  Lencioni – Resultaten: Een gebrek aan verantwoordelijkheid leidt tot te weinig aandacht voor (team-) resultaten. Wanneer men van zichzelf en elkaar immers geen verantwoording vraagt ontstaat er een omgeving waarin de aandacht voor resultaten kan verslappen. Er ontstaat ruimte voor disfunctioneren.

In welke mate stelt men het teambelang in jouw team gelijk aan individueel team? Teamwork vraagt om een balans tussen individueel belang en het belang van het team. Wanneer er een te grote focus komt te liggen op de individuele belangen is dit zeer schadelijk voor de effectiviteit van het team.

Herken je jouw team in één of meerdere van Lencioni’s vijf frustraties? Dan heb je al een belangrijke stap gezet op weg naar verandering. Pas wat zichtbaar is kun je immers gericht veranderen. Hoe deze verandering er precies uit moet zien, is natuurlijk per situatie volledig verschillend…

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland