fbpx

Hoe vind ik een goede Coach in Den Haag?

18 februari 2014
5 min. leestijd

Zoek je een goede coach in Den Haag maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Je bent niet de eerste die in de jungle van 40.000 coaches in Nederland de weg zou kwijtraken. Het aanbod van coaches in Nederland is gigantisch. Alleen al regio Den Haag telt enkele honderden coaches. Het staat iedereen bovendien vrij zichzelf coach te noemen, ervaring of geen ervaring, professional of amateur, opleiding of geen opleiding.

Des te belangrijker om bij het selecteren van jouw coach in Den Haag zorgvuldig te werk te gaan! Coaching is immers en uiterst persoonlijk proces wat ook van jouw kant de nodige investering vraagt. Je kunt dus maar beter zorgen dat je deze investering op de beste plaats doet. In dit artikel enkele handvatten voor het vinden van een goede coach in Den Haag!

#1 De coach heeft een professionele Coach Opleiding afgerond

Een eerste belangrijke stap bij het vinden van een goede coach in Den Haag is een check op de opleiding. Al is coaching geen beschermd beroep, het is wel degelijk een beroep. Een beroep dat om behoorlijk wat professionele kennis en ervaring vraagt, zeker gezien het belang en de kwetsbaarheid van de coachee. Check dus altijd goed of je coach een gedegen opleiding heeft genoten en een erkend diploma als professioneel coach heeft.

#2 Zoek een coach met de nodige ervaring

Iedereen is anders en iedereen leert anders. Hoe meer ervaring een coach heeft, hoe meer hij in huis zal hebben om op jouw persoonlijke behoeftes in te kunnen spelen. ‘Voor wie goed is met de hamer is alles een spijker’. Je wilt voorkomen dat je een hamer krijgt aangereikt terwijl je eigenlijk een schroevendraaier nodig hebt. Zorg dus voor een coach met een volle gereedschapskist.

#3 Walk the Talk: vind een coach die zichzelf ook ontwikkelt

Coaching richt zich op persoonlijke en professionele ontwikkeling. Als jij serieus aan de slag gaat met jouw ontwikkeling, mag je op zijn minst van je coach verwachten dat hij of zij dit ook doet! Dus ook van jouw coach in Den Haag. Elementen als supervisie, intervisie, kennisdeling en opleiding zijn cruciaal voor een coach om zichzelf verder te blijven ontwikkelen en zijn kennis op peil te houden. Check dus of je coach zijn vak serieus neemt en zelf ook met zijn ontwikkeling bezig is, bijvoorbeeld via coaching, intervisie of supervisie. Zodra een coach zegt dat hij dit niet nodig heeft, mogen je alarmbellen gaan rinkelen!

#4 Professionele coaching betekent accreditatie & aansluiting bij een beroepsvereniging (bijvoorbeeld de NOBCO)

De NOBCO (Nederlandse Orde voor Beroepscoaches) is de Nederlandse beroepsorganisatie voor coaches. De NOBCO vereist van hun leden dat zij een professionele EIA (Europese Individuele Accreditatie) accreditatie behalen en deze onderhouden. Concreet komt dit er op neer dat aangesloten coaches kunnen aantonen dat zij over de benodigde professionele competenties en vaardigheden beschikken om het vak van coach uit te oefenen, een aantal jaren ervaring hebben als coach en de benodigde investeringen doen om hun kennis en expertise op peil te houden. Met een accreditatie worden de drie voorgaande punten dus afgedekt! Een accreditatie neemt dus een hoop onzekerheid voor je weg, maar is absoluut nog geen garantie dat je een goede coach bent. Daarnaast zijn er ook goede coaches die niet geaccrediteerd zijn. Zij zien te weinig meerwaarde in de investering die het lidmaatschap van de NOBCO en het accreditatieproces met zich meebrengen.

#5 Een goede coach is gericht op resultaat

De meeste coaches hebben een passie voor de ‘zachte’ kant van veranderprocessen. Mensen, emotie, gevoel is waar ze graag mee bezig zijn. De meer ‘harde’ feitelijke kant krijgt vaak wat minder aandacht. Jij investeert weliswaar niet voor niets in een coachtraject! Vraag daarom hoe resultaten van het coachtraject worden gemonitord en geëvalueerd, zodat jij je ontwikkeling kunt bijhouden en kunt bepalen of je je doelen hebt bereikt. Je wilt immers wel resultaat.

#6 Met een geschikte coach in Den Haag ervaar je sowieso een persoonlijke klik

Coaching is een uitermate persoonlijk proces. Hoe prettiger en meer jij je begrepen voelt, hoe meer jij van jezelf zult kunnen laten zien en hoe meer je coach jou op zijn beurt kan helpen.  Een persoonlijke klik met je coach is daarom cruciaal.

#7 Een goede coach biedt een kennismaking aan

Je kunt nog zoveel lezen over coaching en coaches, uiteindelijk gaat het er om dat je ervaart hoe iemand werkt als coach. Pas dan kun je bepalen of de coaching jou gaat helpen je doelen te bereiken. Het is in dit kader wel zo prettig als deze ervaring je niet meteen geld hoeft te kosten, zeker als je besluit niet verder te gaan.  Probeer dus een coach te vinden die je in de gelegenheid stelt vrijblijvend kennis te maken met zijn of haar manier van coachen, voordat je meteen aan een traject vast zit!

Ontmoet de coaches bij Coachcenter en lees meer over de verschillende vormen van coaching.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland