fbpx

Groeien? Geef jezelf een probleem!

5 min. leestijd

Hoe komt het dat mensen graag verandering willen, maar er vaak weinig van terecht komt?
Hoeveel mensen willen er niet stoppen met roken? Een andere baan? Verbeteringen in hun relatie? Eindelijk weer eens gaan sporten…

In mijn beleving heeft het veel te maken met dat we te weinig noodzaak ervaren. Over het algemeen hebben we het best goed, en zoals Jim Collins ooit mooi verwoordde: ‘Goed is de grootste vijand van geweldig’. Waarom alle moeite doen om te veranderen, als je het toch eigenlijk best goed hebt?

Vaak komt de echte verandering pas, als we de noodzaak niet alleen cognitief weten maar ook voelen. Mensen bewegen op basis van emoties, en pas als de emotie gevoelt wordt komen we in beweging. De persoon bij wie longkanker is geconstateerd stopt direct met roken, een pijnlijk incident met de baas start eindelijk die lang geambieerde zoektocht naar de baan die wél bij je past etc.

Wil je groeien en veranderen? Geef jezelf dan een probleem! Bang om naar voren te treden? Meld je aan voor een (neven)functie waarbij je wel moet. Meer sporten? Stap in een team met verplichte aanwezigheid. Andere baan? Zeg je huidige baan dan op… Het klinkt radicaal, maar het werkt.

De eerste keer dat ik dit principe zelf echt heb ervaren was ik 18. Ik werkte een seizoen in de sneeuw en er werd een grote snowboard wedstrijd georganiseerd. Vanwege de wedstrijd werd er een grote schans gebouwd waarbij je over een ‘gat’ van 12m moest springen om aan de overkant weer goed te kunnen landen.

Ik had voor mezelf besloten de sprong te wagen…nog nooit had ik me zo bang gevoeld, en nog nooit was ik zo overtuigd dat ik iets moest doen. Achteraf bleek dit moment voor mij een hele belangrijke stap in mijn omgang met angst. Niet durven, toch doen. En, zonder dat gat van 12m was ik echt nooit 12m gesprongen. Het ‘probleem van 12m’ zorgde voor een prestatie die ik anders nooit had gedaan.

Per december 2015 huren wij onze eigen verdieping aan het Noordeinde 35. Deze locatie is vele malen groter (en ook duurder) dan onze huidige locatie. Financieel gezien is het pand dus een stuk uitdagender dan ons huidige pand. Dit voelt aan de ene kant enorm spannend, aan de andere kant geeft dit ‘probleem’ een enorme boost in energie. Nu we dit pand hebben, ‘moeten’ we wel meer trainen en opleidingen in Den Haag gaan verzorgen. Het zorgt voor een hele nieuwe dimensie in energie en het benaderen van de business…

Luister wel naar je gevoel in het kiezen van je problemen. Ga zorgvuldig te werk, op onnodige of te grote problemen zit niemand immers te wachten ;). Een belangrijk aspect hierbij is dat je leert luisteren naar je gevoel.

Van belang hierbij is het onderscheid tussen intuïtie en emotie. Met het woord gevoel kan namelijk zowel de intuïtie, als de emotie worden bedoeld. Beide zijn bovendien in veel gevallen moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Je intuïtie is je innerlijk weten, datgene dat weet wat voor jou de juiste keuze is. Leer af te stemmen op je intuïtie en je maakt de juiste keuzes. Zo ‘voelde’ ik in het snowboard voorbeeld van hierboven heel duidelijk dat het belangrijk voor mij was om de sprong te wagen. Net zo voel ik als ik in ons nieuwe pand op het Noordeinde sta, dat het de juiste keuze is geweest om hier ons kantoor te gaan houden.

Naast je intuïtie bestaat gevoel ook uit emotie, datgene dat je attent maakt op een behoefte.
De emotie die we altijd tegenkomen als we groeien is onze angst. Als we groeien doen we namelijk nieuwe dingen, en nieuwe dingen kunnen gevaarlijk zijn. Onze angst maakt ons attent op onze behoefte aan veiligheid. Angst kan in deze zin erg belemmerend werken voor het proberen van nieuwe en onbekende dingen. Als ik in de voorbeelden van het snowboarden en ons nieuwe pand had geluisterd naar mijn angst, had ik in beide gevallen niet de sprong gewaagd….

Neem alle gevoelens serieus en maak op basis daarvan je keuze. Vaak heeft onze angst meer te maken met gebeurtenissen uit het verleden, dan de feiten van dit moment. In dit geval is het zonde je dromen te laten schieten voor je angst… Probeer daarom goed te reflecteren op je angst en daarnaast in contact te blijven met je intuïtie. Hoe meer je luistert naar je intuïtie, hoe vaker je het ook bij het rechte eind zult hebben en hoe minder angst je hierin gaat ervaren!

Wil jij groei of verandering? Kies dan nú je probleem! Spannend? Natuurlijk, dat hoort bij groei.