fbpx

Groeien? Geef jezelf een probleem!

25 november 2015
5 min. leestijd

Hoe komt het dat mensen graag verandering willen, maar er vaak weinig van terecht komt?
Hoeveel mensen willen er niet stoppen met roken? Een andere baan? Verbeteringen in hun relatie? Eindelijk weer eens gaan sporten…

In mijn beleving heeft het veel te maken met dat we te weinig noodzaak ervaren. Over het algemeen hebben we het best goed, en zoals Jim Collins ooit mooi verwoordde: ‘Goed is de grootste vijand van geweldig’. Waarom alle moeite doen om te veranderen, als je het toch eigenlijk best goed hebt?

Vaak komt de echte verandering pas, als we de noodzaak niet alleen cognitief weten maar ook voelen. Mensen bewegen op basis van emoties, en pas als de emotie gevoelt wordt komen we in beweging. De persoon bij wie longkanker is geconstateerd stopt direct met roken, een pijnlijk incident met de baas start eindelijk die lang geambieerde zoektocht naar de baan die wél bij je past etc. Pas als het anders voelt ga je het ook anders doen.

Wil je groeien en veranderen? Geef jezelf dan een probleem! Bang om naar voren te treden? Meld je aan voor een (neven)functie waarbij je wel moet. Meer sporten? Stap in een team waarin je geacht wordt aanwezig te zijn. Andere baan? Zeg je huidige baan dan op… Het klinkt radicaal, maar het werkt.

Met een probleem voorkom je te blijven hangen in alle redenen die je hebt om niet te veranderen. Vaak willen we wel veranderen, maar is er te veel wat ons op de plek houdt waar we zijn. Per saldo is de balans dus niet dusdanig, dat behoud van de huidige situatie aantrekkelijker is dan het alternatief. Door jezelf een probleem te geven, geef je jezelf een push tot veranderen.

Hoe dit voor mij werkt? Ik geef mezelf op diverse manieren problemen om mezelf uit te dagen. Het betrekken van een veel groter en veel duurder pand met Coachcenter bijvoorbeeld, ‘dwingt’ me op een ander niveau te gaan denken om de kosten te kunnen blijven dekken. Hierdoor zie ik mogelijkheden die ik anders niet zou zien. Er komt een potentieel vrij dat anders onbenut zou blijven. Een ander voorbeeld is dat ik al een tijdje een eBook wil schrijven. Door aan te kondigen dat dit eBook er nog dit najaar komt creëer ik voor mezelf een probleem waardoor ik het ook voor mezelf belangrijk maak. Er zijn nu immers mensen die het boek verwachten.

Luister wel naar je gevoel in het kiezen van je problemen. Ga zorgvuldig te werk, op onnodige of te grote problemen zit niemand immers te wachten ;). Een belangrijk aspect hierbij is dat je leert luisteren naar je gevoel.

Van belang hierbij is het onderscheid tussen intuïtie en emotie. Met het woord gevoel kan namelijk zowel de intuïtie, als de emotie worden bedoeld. Beide zijn bovendien in veel gevallen moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Je intuïtie is je innerlijk weten, datgene dat weet wat voor jou de juiste keuze is. Leer af te stemmen op je intuïtie en je maakt de juiste keuzes. Zo voelde ik heel duidelijk met de keuze voor ons nieuwe pand dat dit klopte, dat dit de juiste keuze is. Dit wil echter niet zeggen dat ik het niet ook enorm spannend vind.

Naast je intuïtie bestaat gevoel ook uit emotie, datgene dat je attent maakt op een behoefte.
De emotie die we altijd tegenkomen als we groeien is onze angst. Als we groeien doen we namelijk nieuwe dingen, en nieuwe dingen kunnen gevaarlijk zijn. Onze angst maakt ons attent op onze behoefte aan veiligheid. Angst kan in deze zin erg belemmerend werken voor het proberen van nieuwe en onbekende dingen. Het wrange is dat bij groei de intuïtie en emotie elkaar ook vaak kunnen tegenspreken. Soms zegt je innerlijk weten dat je voor de groei moet gaan, terwijl je angst je wil beschermen en alles het liefste bij het oude houdt…

Neem alle gevoelens serieus en maak op basis daarvan je keuze. Vaak heeft onze angst meer te maken met gebeurtenissen uit het verleden, dan de feiten van dit moment. In dit geval is het zonde je dromen te laten schieten voor je angst… Probeer daarom goed te reflecteren op je angst en daarnaast in contact te blijven met je intuïtie. Hoe meer je luistert naar je intuïtie, hoe vaker je het ook bij het rechte eind zult hebben en hoe minder angst je hierin gaat ervaren!

Wil jij groei of verandering? Kies dan nú je probleem! Spannend? Natuurlijk, dat hoort bij groei.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland