fbpx

Weerstand tegen verandering

25 juni 2015
5 min. leestijd

Heb je te maken met verandering, dan heb je ook te maken met weerstand. Verandering betekent beweging en zonder weerstand bestaat er geen beweging.

Weerstand komt neer op niet-willen. Het betekent letterlijk het weer-staan van iets. Vooruitgang en verandering willen we allemaal wel, maar willen we ook echt zelf veranderen? Veel mensen willen wel verandering, maar zijn niet bereid zelf te veranderen

Weerstand tegen verandering is grotendeels te herleiden tot onze universele angst voor het onbekende. Veranderen komt neer op nieuwe en onbekende dingen doen, en evolutionair gezien is het onbekende levensgevaarlijk. Alles wat niet tot je eigen stam of bekende terrein behoort kan je dood betekenen.

Voorbeeld: Nederlanders zijn het volk met de grootste angst voor haaien ter wereld. Tegelijkertijd is onze Noordzee haai-technisch gezien een van de veiligste zeeën ter wereld. Een mooi voorbeeld van angst voor het onbekende dus…

Los van deze universele angst, komt alle weerstand voort uit een vorm van angst. Weerstand uit zich in houding en gedrag ‘tegen’ hetgeen je niet wilt. De onderliggende emotie hierbij is angst.

Angst beoogt ons te behouden voor schade en/of pijn door bepaalde zaken te vermijden en onze wereld klein en veilig te houden. Om deze reden kom je ook altijd angst tegen wil je je Comfortzone uitbreiden. Fundamentele ontwikkeling gaat daarom niet zonder dat je het spannend vindt, zonder je angst te voelen. Juíst de angst voelen en het toch doen ís het grootste deel van de ontwikkeling ( lees meer.)

Omgaan met weerstand komt daarom neer op het verminderen van angst. Stuit je op weerstand tegen verandering, bij de ander of bij jezelf? Dan werkt het om te achterhalen waar de angst zit en en deze waar mogelijk te verminderen. Dit verminderen gebeurt vaak al door de angst überhaupt al te durven voelen. Het signaal van het lichaam wordt dan gehoord en hoeft daarom minder hard te loeien.

Het verminderen van angst komt neer op het vervullen van onvervulde behoeften. Emoties zijn signalen van ons lichaam die ons bewust maken van onze (onvervulde) behoeften. Het verminderen van angst komt daarom neer op het vervullen van onvervulde behoeften.

 Enkele voorbeeldjes van angst en hun (mogelijke) behoefte…

  • Angst om te falen duidt op behoefte aan succes
  • Angst voor conflict duidt op behoefte aan harmonie
  • Angst voor isolement duidt op behoefte aan acceptatie
  • Angst iets kwijt te raken duidt op behoefte aan iets waardevols
  • Angst voor… = behoefte aan….

Kom je dus weerstand tegen, herleid de bron van angst en richt je op de onvervulde behoefte. Mensen zijn 24/7 bezig met het vervullen van hun behoeften. Voelen mensen zich in voldoende mate in hun behoeften gezien dan zal ook de weerstand zich tot werkbare proporties beperken.

Uiteraard is het niet mogelijk iedereen altijd en overal in zijn behoeften te voorzien. Mensen zijn immers in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor de invulling van hun behoeften. Daarnaast zijn lang niet alle behoeften realistisch in relatie tot de hier-en-nu situatie.

Wat je ook doet, besef je dat weerstand ook hele positieve functies heeft. Weerstand heb je niet voor niets. Het zegt iets over wat je niet-wilt, en daarmee ook over wat je wél wilt.

Weerstand duidt daarom ook op betrokkenheid en passie voor dat waar je voor staat! Weerstand is broodnodig in de wereld. Zonder weerstand gebeurt er helemaal niets.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland