Opleiding Creërend Leiderschap

Durf jij te leiden?

We leven in een tijd van ongekende mogelijkheden. Dit geeft niet alleen veel keuzevrijheid maar vraagt ook om verantwoordelijkheid. Deze tijd vraagt daarmee als nooit tevoren om leiderschap. Het is aan jou om je plek in te nemen en je ambitie, doelen en talenten tot uiting te brengen. In de beroepswereld als leidinggevende, ondernemer of collega maar ook privé als ouder, partner of vriend.

Hoe handel je in al deze verschillende rollen effectief en vanuit de juiste plek? Hoe maak je jezelf en dat waar jij voor staat zichtbaar? Hoe inspireer je anderen om mee te gaan in jouw visie en creëer je datgene waar jij voor staat en waaraan jij wilt bijdragen? Vanuit jezelf én in contact met de ander? Of dit nu gaat om een concrete (team)taak, een hoger plan voor de afdeling of het vormgeven van je eigen bedrijf.

Deze en aanverwante onderwerpen vormen de kern van de opleiding Creërend Leiderschap. Een opleiding waarin jij je als leider en persoon (verder) ontwikkelt in waar jij in essentie voor staat, hoe je dit met impact overbrengt op anderen en hoe je vervolgens gezamenlijk de visie realiseert.

Dit alles binnen een context van (persoonlijk) leren en ontwikkelen. Want leiderschap heb je te ontwikkelen.

Aandacht voor 3 dimensies van leiderschap

Persoonlijk Leiderschap vormt de basis voor jouw leiderschap. Je kunt anderen pas leiden als je jezelf kunt leiden. Je ontwikkelt een verfijnd inzicht in jezelf als persoon en leider en leert hoe jij je vanuit jouw authenticiteit kunt inzetten om je ambities te bereiken. Door persoonlijke ontwikkeling kun je je als leider meer en meer richten op wat de situatie op dat moment nodig heeft in plaats van wat jij zelf nodig hebt.

Informeel Leiderschap gaat over hoe jij je als persoon en leider met anderen kunt verbinden en hen kunt inspireren voor jouw gedachtegoed. Alle leiderschap krijgt vorm in contact en het succes van leiderschap hangt af van het feit of jij anderen bereid krijgt om jou vanuit eigen wil te volgen.

Formeel Leiderschap gaat over de vorm van leiderschap die jouw rol of positie van je vraagt. Dit gaat allereerst om het innemen van je plek als leider in relatie tot belangrijke anderen zoals de mensen aan wie je leidinggeeft, je collega’s of je eigen leidinggevende. Daarnaast rekenen wij ook zaken als helder beleid, afspraken en kaders tot dit domein.

Als deelnemer ga je vanuit deze drie dimensies aan de slag met casuïstiek vanuit je werk of privésituatie.

Gratis Kennissessie: Ontdek de leider in jou

Een middag over leiderschap, gericht op meer inzicht en handvatten om jouw leiderschap verder te ontwikkelen én een eerste persoonlijke kennismaking met de opleiding Creërend Leiderschap. Waar ligt jouw impact als leider als leider? En waarom?

Kom op 18 augustus of 14 september naar Coachcenter en leer dit en meer. Je bent van harte welkom van 16:00 tot 18:00 uur. Meld je aan via onderstaand contactformulier.

We belichten in ieder vraagstuk de volgende elementen

Inspiratie

Wat is het gedachtegoed, ambitie of droom?

Verbinding

Hoe verbinden we hier de mensen aan?

Realisatie

TA NLP Het Vrije Kind Coachcenter Creativiteit Training

Hoe organiseren en realiseren we dit?

Leren

Hoe krijgt leren op het niveau van individu, team en organisatie vorm?

De focus ligt op jouw ontwikkeling als leider en als persoon.

Zo geef je je eigen authentieke leiderschap vorm. 

Werkwijze

De opleiding kent een stevige basis in de principes van Theory-U, stromingen uit de coachings- en begeleidingswereld en het toepassen van Design Thinking op leiderschapsvraagstukken. Zo maak je je tal van leiderschapstools en -technieken eigen.

Tijdens de opleidingsdagen staan doen en ervaren centraal. Je leert niet alleen over leiderschap, je leert vooral om je eigen leiderschap vorm te geven. Vanuit jouw natuur en jouw plek binnen de relatiesystemen waar je onderdeel van uit maakt. Dit doe je zelfstandig en tegelijkertijd in contact met anderen. Leiderschap staat immers niet op zichzelf.

Tussen de opleidingsmodules vertaal je het geleerde met concrete opdrachten naar praktijksituaties in je werk- en privésituatie en doe je reflectieopdrachten over je eigen handelen als leider.

Daarnaast ben je onderdeel van een Design Team. Een team bestaande uit 4-6 deelnemers uit de groep, dat zich committeert om gezamenlijk de ingebrachte leiderschapsthema’s en ontwerpvraagstukken van droom naar implementatie te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een ontwerpproces met onder andere technieken als brainstorming, scenarioplanning en prototyping.

Corona (Covid-19) informatie

Inspiratie

Inspirerende verhalen van Nanco Vrijland over leiderschap en plek nemen. Wat voor leider ben jij? Hoe komt leiderschap voor jou persoonlijk terug in je werk en privé omstandigheden?

Ik weet het nog goed. We zaten aan haar tafel. Ik met een brok in mijn keel, zij met tranen in haar ogen. Zij ging vol voor onze relatie. Ik wilde ook zo graag, rationeel. Maar mijn hart wilde niet. En het hart laat zich niet misleiden.

Het was mijn eerste bewuste zelfgekozen afscheid. Het was het goede om te doen. En het voelde als een beetje sterven. Afscheid van al het goeds dat we ook hadden.

Ook zakelijk heb ik regelmatig een deel van mezelf moeten laten sterven. Sterven van de droom dat een samenwerking voor altijd is, dat ik de ander alles kan bieden, dat mijn droom ook jouw droom is…

Durven loslaten om mijn hart te kunnen volgen. Het klopt maar is ook telkens weer zo moeilijk.

Leiderschap. Creëren, inspireren en de toekomst vormgeven. Voor mij zit hier nog een cruciale stap voor. In hoeverre heb ik de moed los te laten? Afstand te doen van zekerheden of waarheden die ik juist zo zorgvuldig heb opgebouwd?

‘Dé toekomst bestaat niet’, zei een collega. ‘Toekomst is datgene wat je toe-komt als je er klaar voor bent, als je je handen er vrij voor hebt.’

Wat ben ik dankbaar voor alles wat ik heb durven loslaten en voor alles wat ik daardoor heb kunnen creëren…

Meer leren over jouw plek en wat je kunt betekenen als leider, stay tuned!

Laat je gegevens achter en je ontvangt van ons leuke updates over deze opleiding.

Laatst reed ik met piepende banden richting Wijk aan Zee. Eindelijk weer eens een middagje windsurfen, voor mij een ultiem symbool voor vrijheid! Voor het laatste stoplicht check ik nog snel even mijn weer-app. Waait het wel genoeg? Ik hoor getoeter. Ik kijk naast me en zie een rijlesauto staan. De rijleraar kijkt me beoordelend toe, wijst op zijn eigen telefoon en schudt zijn hoofd.

Impulsief open ik mijn raam en stel hem de vraag ‘Ben je ook mijn leraar?’

Nu ben ik sowieso niet de gezelligste als er iets of iemand tussen mij en mijn diep verlangde windsurfsessie dreigt te komen. Maar er is nog een principe wat mijn irritatie wekte. Het was niet zijn plek om mij terecht te wijzen. Ik deed niets illegaals en hij was inderdaad niet mijn leraar. En een interventie doen vanaf de verkeerde plek gaat vrijwel altijd mis of heeft op zijn minst niet het bedoelde effect. Klinkt logisch, maar ga voor jezelf maar eens na hoe vaak het gebeurt:

De coach die zijn vaardigheden ongevraagd op zijn vrienden loslaat; De partner die zijn vriendin wil leren kitesurfen; De leidinggevende die zich opstelt als ‘one-of-the-guys’… Je kunt alleen wat betekenen vanaf je plek!

Meer leren over jouw plek en wat je kunt betekenen als leider, stay tuned!

Laat je gegevens achter en je ontvangt van ons leuke updates over deze opleiding.

Hoe ongelofelijk nauw zijn coaching en leiderschap met elkaar verbonden? Als twee kanten van dezelfde medaille. Of liever nog, twee tegengestelde én complementaire krachten. Als Yin en Yang, onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Coaching gaat in essentie om het aansluiten op de ander, zien wat er speelt en wat de behoeftes zijn om vervolgens samen te onderzoeken hoe de juiste stappen op weg naar succes te nemen zijn.

Maar is de basis van coaching juist niet leiderschap? Het persoonlijk leiderschap om als coach met je eigen ontwikkeling aan de slag te gaan, om vanuit zelfkennis echt contact met de ander te kunnen maken, om rolmodel te zijn voor je coachee en om de ballen te hebben om te blijven staan wanneer het spannend wordt?

Leiderschap gaat in essentie juist om dondersgoed weten wat je zélf echt wilt, keuzes durven maken in lijn met je verlangen en anderen vervolgens weten te inspireren om mee te gaan met jouw droom.

Maar is de basis van hedendaags leiderschap niet juist weer coaching? Weten wat je zelf echt wilt en het maken van de passende keuzes vraagt namelijk om behoorlijk wat reflectief vermogen en zelfkennis. Bovendien, om anderen te inspireren en beïnvloeden zul je ze ergens moeten raken. Je zult moeten aansluiten, moeten zien wat speelt en wat de behoeftes zijn om het generieke verhaal te kunnen onthullen en de beweging los te maken in de gewenste richting…

“The point is not to become a leader. The point is to become yourself completely – all of your skills, gifts, energies – in order to make your visions manifest. You must withhold nothing.” aldus  Warren Buffet

Meer horen over onze visie op leiderschap? Stay tuned!

Laat je gegevens achter en je ontvangt van ons leuke updates over deze opleiding.

Een tijdje terug had ik een gesprekje met mijn zoontje Bo van vier. Zoals we dat doen communiceerden we volledig vanuit verbinding, contact en gelijkwaardigheid :). Alleen, nu wilde ik als papa graag dat Bo wat deed. Bo dacht hier echter wat anders over.

‘Nee Bo, nu ben ik echt even serieus’ vervolgde ik het gesprek.

‘Nee papa, nu ben ík echt even serieus’, gaf Bo aan

‘Bo, nu wil ik dat je even naar papa luistert’

‘Papa, nu wil ik even dat je naar mij luistert’

‘Bo, ik begin een beetje boos te worden nu!’

‘Papa, ík begin een beetje boos te worden nu!’

En daar moest ik dan weer keihard om lachen, net als Bo, waardoor we eindigden met een lach en een knuffel. En ik met een belangrijke les. Want wat besefte ik me dat ik er goed in was geslaagd om een relatie van verbinding met Bo te maken, een horizontale relatie dus, maar hoe weinig hij bekend was met de verticale relatie. Want ik ben ook zijn papa, en dat is een verticale relatie. En ook die is hard nodig, want naast verbinding is er ook begrenzing nodig.

Een veelvoorkomend thema overigens ook in de relatie leidinggevende – medewerker. Er is Verbinding, de ander zien en ruimte geven staan hoog in het vaandel, maar hoe zit het met de Begrenzing, want ook deze is van belang!

Meer leren over leiderschap, Stay tuned!

Laat je gegevens achter en je ontvangt van ons leuke updates over deze opleiding.

Stay tuned!

Wil je meer informatie, aanmelden voor de kennissessie of inschrijven voor de opleiding? Gebruik onderstaand formulier.

Ook houden wij jou graag persoonlijk op de hoogte met inspiratieverhalen en updates.

Laat hier je gegevens achter!

Het inschrijfformulier voor de opleiding sturen we je op verzoek toe.

Een persoonlijk intakegesprek maakt onderdeel uit van de toelatingsprocedure.

Praktische informatie

> Eerstvolgende start is september 2020

> Groepen van max. 16 deelnemers voor optimaal leereffect

> Zeven opleidingsblokken van 2 dagen per maand

> Inspirerende opleidingslocatie in het centrum van Den Haag

> Voor leiders van teams, afdelingen of organisaties, (zelfstandig) ondernemers of (verander-)managers met een leiderschapstaak

> En voor iedereen die leiderschap verder vorm wil geven

> Prijs op aanvraag.

De opleiding bestaat uit 7 modules van 2 aaneengesloten dagen (woensdag en donderdag) van 9.00 tot 17.00 uur.

De eerstvolgende groep start in september 2020.

Download hier een overzicht van de eerstvolgende geplande startdata en opleidingsdagen: Overzicht Opleidingsdagen 2020 of Overzicht Opleidingsdagen 2021

Hoofdopleider

Coachcenter Nanco Vrijland

Nanco Vrijland, Thought Leader Coachcenter
Nanco staat bekend om zijn polariteiten. Verbindend en begrenzend, uitnodigend en confronterend. Vanuit intimiteit ook analytisch in het contact. Nanco is sensitief, inspirerend en heeft een scherpe blik. Zijn trots is zijn gezin. Ook het oprichten van Coachcenter en wat hij hierbinnen al heeft kunnen betekenen voor de mens brengt een glimlach op zijn gezicht. Hij spendeert hier dan ook veel tijd aan, maar… als de wind goed is ligt hij waarschijnlijk in de zee. Windsurfen is zijn grote passie!
Lees verder

Opleider

Heike Huidekoper opleider trainer coach Coachcenter

Heike Huidekoper
Heike heeft als globetrotter op veel plekken gewoond, waaronder in Grenoble, Vietnam en op Bali. Deze plekken gaven haar een positieve boost, hoewel haar mooiste bestemming toch Myanmar was 19 jaar geleden. Ze was erg onder de indruk van het regime destijds. Heike haar grootste passie is skiën, het liefst gaat ze meerdere keren per jaar. Buckle pistes vindt ze het leukst en een zonnetje maakt het af. Woorden die haar omschrijven zijn ondernemend, scherp en attent.
Lees verder

Ontvang de brochure direct in je e-mail