Opleiding Karakterstructuren

De opleiding Karakterstructuren biedt een vervolgreis voor mensen die de opleiding Professional Coaching & Leiderschap* hebben afgerond en hun ontwikkeling verder willen verdiepen. Als persoon en als professional. (*of een vergelijkbare opleiding op het gebied van coaching en/of persoonlijk leiderschap)

Tijdens de opleiding Professional Coaching & Leiderschap staan vragen als Wie ben ik?, Wat zijn mijn belangrijkste patronen?, Hoe komt dit terug in het contact met de ander en hoe vertaal ik dit naar mijn rol als professional? centraal. De basis voor de antwoorden op deze vragen is contact. Met jezelf, je emoties en behoeften en vanuit daar contact met de ander.

Tijdens de opleiding Karakterstructuren staan we nog uitgebreider stil bij jouw belangrijkste (overlevings-)patronen, de bijbehorende kwaliteiten en valkuilen en de fundamentele impact hiervan op je (belangrijkste) relaties.

De verdiepingsopleiding Karakterstructuren kenmerkt zich door een combinatie van diepgang en (lichaams-)bewustzijn én directe toepasbaarheid in de praktijk van alledag. Je ervaart de impact van je diepste patronen en leert concreet wat je hiermee (anders) kunt doen, bijvoorbeeld in het contact met de mensen om je heen of in lastige situaties.

Het gedachtegoed rondom de Karakterstructuren van Reich en Lowen, de Ontwikkelingspsychologie en Lichaamswerk vormen de drie pijlers van de opleiding Karakterstructuren. Daarnaast wordt een parallel gelegd naar andere relevante stromingen zoals de hechtingstheorie (o.a. Bowlby, Mahler) en de dynamiek rondom werken met polariteiten.

De opleiding biedt een fundamentele verdieping voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen na zijn basisopleiding, voor mensen die met mensen werken en voor mensen die met mensen omgaan. En misschien nog wel vooral voor mensen die kleine mensen grootbrengen.

Persoonlijk

Persoonlijk

Jijzelf staat tijdens de opleiding centraal. Door de diverse structuren zelf letterlijk te doorleven ontwikkel je een diepgaand besef van jezelf en je (reactie-)patronen.

Ervaringsgericht

Ervaringsgericht

‘Wanneer je zelf lijfelijk de druk hebt ervaren van iemand met een masochistische structuur, zal je het laten zo iemand door druk te willen beïnvloeden.’ Tijdens de opleidingsdagen staan (lichaams-)bewustzijn en (emotioneel) ervaren centraal.

Praktisch

Praktisch

Naast een diepgaand begrip van de structuren gaan we uitgebreid in op de vertaling naar en toepassing in de dagelijkse praktijk (als ouder, coach, professional etc.)

De opleiding in het kort

  • Vijf modules van 2 opvolgende dagen per maand

  • Creëer meer inzicht en begrip voor jezelf én de ander

  • Een diepgaande én praktische opleiding dus direct aan de slag met wat je leert

  • Naast theorie en toepassing lichaamswerk als belangrijke basis

  • Vergroot je kennis als coach, professional én persoon

  • Deelnemers met de nodige (opleidings-)ervaring

  • Permanente Educatie punten (NOBCO-EMCC)

  • Minimaal 10 en maximaal 16 deelnemers per opleidingsgroep

De opbouw van de Opleiding Karakterstructuren

Basis – Het proces van Leven, Leren & Liefhebben

De basis van de opleiding ligt in het proces van ‘Leven – Leren – Liefhebben’ dat in ieder mensenleven vorm krijgt. Centraal hierin staan thema’s als hechting en erkenning, de menselijke behoeftes tijdens de belangrijkste levensfases en de karakterstructuren die we als reactie op onvervulde behoeftes ontwikkelen. Lichaamswerk vormt naast de theoretische kaders en praktische toepassing een belangrijke basis van de opleiding. De benadering vanuit een generiek kader maakt de unieke menselijke gedragspatronen beter te plaatsen en begrijpen.

Verdieping – Hoe jij in het leven staat

Middels een reis langs de verschillende levensfases en karakterstructuren kijken we uitgebreid naar de bijbehorende thema’s, dynamieken en gedragspatronen en hoe deze in jouw leven hebben vorm gekregen. Ervaren en bewustwording staan tijdens de opleidingsdagen centraal. Het via lichaamswerk fysiek-emotioneel ervaren van de diverse thema’s en dynamieken geeft je een diepgaand inzicht in jezelf én de mensen om je heen. Door jezelf beter te leren kennen en begrijpen leer je ook de ander beter begrijpen. ‘Wie zichzelf kent, kent iedereen’.

Toepassing – Hoe je het dagelijks kunt toepassen

Theorie, ervaring en bewustwording kunnen alle enorm waardevol zijn. Uiteindelijk draait daadwerkelijke ontwikkeling erom in hoeverre je het geleerde kunt toepassen in je dagelijkse leven. Hoe doorbreek je hardnekkige gedragspatronen? Hoe ga je om met stressvolle situaties? Hoe doorbreek je ineffectieve patronen in relaties? Hoe benut je je kwaliteiten en ga je om met je valkuilen? Wat zijn de do’s en dont’s bij een bepaald karaktertype? zijn enkele van de vragen waar we uitgebreid bij stilstaan. Juist door bewust aandacht te geven voor de vertaling naar je dagelijks leven en je verdere ontwikkelstappen, kan verandering daad-werkelijk vorm krijgen.

Masterclass

Wil je kennismaken met de Karakterstructuren van Reich en Lowen voordat je de opleiding start? Dat kan.

Kom dan naar de Masterclass Karakterstructuren. Tijdens deze dag krijg je een eerste persoonlijke ervaring en kennismaking met het werken met de karakterstructuren en de opleiding. Lees hier verder over de Masterclass Karakterstructuren.

Je karakterstructuur bepaalt zowel letterlijk (lichamelijk en houding) als figuurlijk (mentaal en sociaal) hoe je ‘in het leven staat’.

Karakterstructuren ontstaan tijdens de eerste levensjaren van een kind en zijn gekoppeld aan de basale levensthema’s en behoeften die het in deze jaren heeft. Wanneer een natuurlijke behoefte niet wordt beantwoord, werpt zowel lichaam als geest een reactie op. Als dit systematisch gebeurt, komt er automatisme in deze reactie en krijgt het een vaste vorm; een karakterstructuur. De structuren komen in de praktijk in zuivere vorm niet voor maar in combinaties. Hieronder enkele kenmerken van de karakterstructuren in zuivere vorm:

karakterstrcutuur schizoide

Schizoïde ('overlever')

Het lichaam staat letterlijk vaak houterig en schokkerig in het leven en er is weinig ‘body’. De ogen lijken voortdurend aanwezigheid te zoeken. Onderliggend is er een angst er niet te mogen zijn. De gevormde kwaliteiten zijn creativiteit, kunstzinnigheid en een goede intuïtie.

karakterstructuur oraal

Oraal ('behoeftige')

Het lichaam komt vaak onvervuld over, heeft weinig energie en kan lang en dun zijn. Het hart houdt zich achter en de mond en armen neigen naar voren. De onvervulde behoeften van vervulling en overvloed resulteerden in zorgzaamheid en begrip voor de ander.

karakterstructuur psychopatisch

Psychopatisch ('overschreeuwer')

Heeft vaak een opgeblazen, brede borstkas en dunne benen. Bij de vrouw vormt het onderlichaam het ‘voetstuk voor een standbeeld’. Ondanks de beperkte ruimte voor eigen ontwikkeling en eigen zwaktes kan deze structuur veel bereiken in het leven.

karakterstructuur masochistisch

Masochistisch ('verdrager')

Het lichaam is vaak gedrongen en bevat een spanning. Hierdoor heeft het veel lading en is vaak warm. De niet beantwoorde behoefte van autonomie en uiten van jezelf, uit zich nu in hard kunnen werken, veel aan anderen geven en warmte.

karakterstructuur rigide

Rigide ('presteerder')

Het lichaam heeft vaak iets perfects maar kan wel star en stram overkomen. De niet beantwoorde behoefte van genieten, seksualiteit en liefde resulteerde in aandacht voor schoonheid en omgeving, nauwkeurigheid en veel kunnen presteren.

Opleiders

Hans Vlieg

Trainer Coach Opleiding Ontwikkeling Persoonlijk Professioneel Karakterstructuren Nanco Vrjland
Lees meer over Hans

Nanco Vrijland

Trainer Coach Opleiding Ontwikkeling Persoonlijk Professioneel Karakterstructuren Nanco Vrijland
Lees meer over Nanco

Praktische info

» Neem contact met ons op voor de eerstvolgende startdatum

Hieronder vind je meer praktische informatie over deze opleiding

Ben je enthousiast dan kun je je inschrijven via onderstaand contactformulier. Wij nemen dan contact met je op.

We vertellen je ook graag eerst meer of je bent welkom op de Masterclass Karakstructuren voor jouw eerste kennismaking met de karakterstructuren van Reich en Lowen. Ook hiervoor gebruik je het contactformulier of bel ons op 070 250 03 58.

De opleiding Karakterstructuren heeft een looptijd van 5 maanden. Maandelijks zijn er twee opleidingsdagen.

We starten alle dagen om 9.30 en ronden tussen 16.30 en 17.00 weer af.

De benodigde tijdsinvestering per maand naast de opleidingsdagen bedraagt zo’n 2 tot 4 uur per maand. De opleiding is dus prima te combineren met een full-time baan.

De kosten voor de opleiding bedragen EUR 2.950 excl. BTW. Dit bedrag is inclusief kosten voor materialen, catering en locatie.

Het is in de meeste gevallen mogelijk om de kosten (gedeeltelijk) terug te krijgen van de belasting. Heb je hier vragen over, neem dan even contact met ons op.

De opleiding vindt plaats op onze opleidingslocatie in Den Haag, tegenover het Paleis Noordeinde:

Noordeinde 35
2514 GC Den Haag
070 – 250 03 58
info@coachcenter.nl

Aan deze opleiding worden PE-uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Met deze PE uren kunnen NOBCO coaches hun continue ontwikkeling aantonen in een EIA assessmentprocedure, ter verkrijging van het certificaat van EMCC Foundation, Practitioner, Senior Practitioner of Master Coach. Meer informatie kun je vinden op nobco.nl.

Wat is jouw volgende stap?

Inschrijven, een optie vastleggen of meer informatie opvragen over de opleiding?

Laat hier je gegevens achter en we nemen contact met je op voor jouw vervolgstap!

Ontvang de hand-out Karakterstructuren

Nieuwsgierig naar de verschillende karakterstructuren? We sturen je gratis de hand-out per e-mail.