Linksom of rechtsom, we zijn allemaal op zoek naar de hogere waarden in het leven. Geluk, Liefde, Vervulling, Voldoening, Overvloed. Allemaal elementen die te maken hebben met Vol Leven. In verbinding met jezelf en met anderen.
Maar wat maakt het zo moeilijk om ook daadwerkelijk aspecten als Geluk, Liefde en Overvloed te (blijven) ervaren? Een grote factor hierin is dat we weliswaar ontworpen zijn om te leven en gelukkig te zijn, maar zo niet zijn geprogrammeerd. We zijn niet geprogrammeerd om te leven, maar om te overleven.
‘We zijn niet geprogrammeerd om gelukkig te zijn. We zijn geprogrammeerd om te overleven.’
Ieder kind vindt een antwoord op zijn omgeving. Een antwoord dat je nodig hebt om te overleven, maar je tegelijkertijd verwijdert van je authentieke zelf.
Stel, je leeft vanaf je geboorte volledig in lijn met wie jij bent. Volledig authentiek. Laat ik dit weergeven met de rechte lijn hieronder:
Dit is de lijn van het Zelf. De lijn van wie jij van nature en in essentie bent. De lijn die het pad representeert dat jij loopt als je helemaal vanuit jezelf en authentiek handelt.
Maar helaas is je pad niet in een rechte lijn verlopen. Sterker nog, vanaf het begin ben je op allerlei manieren van je pad gebracht. En daar bleek jij net als alle kinderen heel gevoelig voor. Je was namelijk niet alleen een individu. Je was ook onderdeel van iets groters.
Je hoorde bij een gezin, een familie, een klas op school enzovoort. Kortom je maakte deel uit van verschillende sociale systemen. Intuïtief voelde je feilloos aan dat deze systemen van levensbelang voor je waren. Je was namelijk nog niet zelfstandig en voor al je behoeften zoals eten, drinken, aandacht en Liefde was je afhankelijk van anderen.
Je kon voor je overleving maar beter zorgen dat al die anderen je accepteerden. Je goed afstemmen op de mensen om je heen en je gedrag hierop aanpassen is je strategie geworden om te overleven. Van jongs af aan belandde je zo ongemerkt in de ‘survival of the fittest’, oftewel het ‘overleven van de meest aangepaste’.
Stapje voor stapje ontwikkelde je een zelfbeeld dat erop gericht is om geaccepteerd te worden in de groepen waar je deel van uit maakt. Deze ontwikkeling geef ik weer met de afbuigende lijn hieronder:
De afbuigende lijn is de lijn van het Ik, ofwel het Ego. Het Ego is het deel van jezelf dat je ontwikkelt om te kunnen overleven. Omdat het Ego het deel is waarmee je je laat zien en waarmee je dus ook gezien wordt door je omgeving, ga je in de loop van de tijd onterecht geloven dat je Ego is wie jij bent. Het Ego is datgene waar we ‘Ik’ tegen zeggen. Het woord Ego betekent ook letterlijk ‘Ik’ in het Latijn. ‘Ik ben mijn Ego’ is de denkfout die je maakt.
Je Ego is gebaseerd op de Angst om niet te overleven. Het raakt in paniek als je iets bent of doet dat niet binnen het zelfbeeld van het Ego past. De basis voor het Ego is dus Angst.
De ontwikkeling van je Ego is een heel natuurlijk en noodzakelijk proces. Voor je overleving was en is het van belang dat je door anderen wordt geaccepteerd. We hebben anderen nodig. De delen van jou die je ontwikkelt en bijschaaft om geaccepteerd te worden in de ogen van de ander ontwikkelen zich stapje voor stapje tot je overlevingsdelen.
Je leert om zelf niet te veel behoeftes te hebben omdat je aanvoelt dat mama het al best pittig heeft. Je wordt hier nog voor beloond ook, want mama vindt jou toch zo’n fijn en makkelijk kind. Je ziet de trots in papa’s ogen als je een nieuwe mijlpaal hebt bereikt. Je kunt dus niet wachten tot een volgende mijlpaal en schroomt niet om je hierbij wat groter voor te doen dan je je eigenlijk voelt. En ook op het schoolplein leer je wat je wel en niet moet zeggen, doen en vinden om erbij te horen.
Als je jezelf met al jouw verschillende delen als toneelgezelschap ziet, dan kun je je Ego-delen (ofwel overlevingsdelen) zien als de spelers waar jij mee schittert op het podium. Het zijn de delen waar je de show mee steelt en waarmee je het publiek (de groepen waar je onderdeel van bent zoals je gezin, je vriendengroep en je klas) geeft waar ze voor komen. Zo heb jij namelijk de meeste kans om geaccepteerd te worden.
En met de delen in ons die graag worden gezien, zijn er tegelijkertijd delen die minder welkom zijn in de ogen van jouw publiek. Deze delen worden daarom ook minder welkom in jouw eigen ogen. Als papa zich bijvoorbeeld geen raad weet met jouw boosheid en je daarom afkeurt op je boosheid, dan leer je je boosheid in te slikken. Boosheid wordt zo een deel van jezelf dat je liever wegmoffelt achter de coulissen van je theater.
Het is dus nodig dat we overlevingsgedrag in de vorm van een Ego ontwikkelen, maar de prijs van onze aanpassing is hoog. Heel hoog. Onze grote drang naar erkenning van de buitenwereld vraagt namelijk om een miskenning van onze binnenwereld. In de aanpassing gericht op buiten, drijven we steeds verder weg van onze eigen binnenwereld, van ons Zelf.
We komen zo in een onvermijdelijke spagaat terecht, of we dat nou bewust zo voelen of niet. Deze spagaat houd je vol tot het op enig moment gewoon niet meer gaat. Je loopt vast en het showkostuum waar je altijd in schitterde is te krap geworden.
Of om het in termen van computers te verwoorden: je programmering werkt niet meer. De software die je hebt ontwikkeld om op te draaien is veel te oud om nog een passend antwoord te bieden. Logisch toch? Welk softwareprogramma van 20, 30 of misschien wel 40 jaar oud zou niet crashen bij de uitdagingen van vandaag? Het is tijd voor een grondige update!
Bij mensen die goed contact hebben met hun computer (lees: met hun lichaam en emoties) gebeurt het vastlopen subtiel. Ze vangen de lichte signalen op en voeren de benodigde updates op tijd uit.
Bij velen gebeurt dit echter minder subtiel (lees: bij mensen die besluiten de signalen van hun lichaam en emoties keer op keer te negeren). Zij moeten letterlijk een ravijn in wandelen voordat ze wakker worden. Ze worden geconfronteerd met heftige crashes zoals een burn-out, scheiding of faillissement voordat ze (hopelijk) op pad gaan.
Het moment van crashen of vastlopen is het moment dat je echte ontwikkeling kan beginnen. Je wordt uitgenodigd om jouw Reis van de Held aan te gaan. Dit is de Reis terug naar jouw eigenheid en authenticiteit, de Reis terug naar jouw legende zoals Paulo Coelho zou zeggen. Het is de Reis terug naar jezelf, om vanuit daar weer de verbinding met de buitenwereld aan te gaan. Het is de Reis van overleven naar Leven, van Angst naar Liefde.
Waar het dan op aankomt is of je de uitnodiging aanneemt en of je het Lef hebt om op pad te gaan. De prijs die je betaalt is hoog. Er is moed voor nodig om op reis te gaan. Het heet niet voor niets de Reis van de Held. Maar de winst is nog veel groter. Het is de winst van leven vanuit je Zelf, om vanuit daar de verbinding aan te gaan met anderen en met je omgeving.
Heb jij je uitnodiging ontvangen en wil je onderzoeken of je er klaar voor bent om op pad te gaan? Tijdens één van onze tweewekelijkse proeverijen kun je live of online kosteloos ervaren hoe wij werken met De Reis van de Held. Een vrijblijvend oriënterend gesprek om de verschillende opties te verkennen is ook mogelijk.
Ga direct naar de proeverij pagina, of vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.
Wil je meer informatie? We horen graag van je! Je kunt ons bereiken op 070 250 03 58 of per mail via