fbpx

Ontwikkeling als sleutel voor succes, geluk en blijvende verandering

8 februari 2014
4 min. leestijd

Het zit in onze natuur om naar succes te streven in alles wat we doen. Maar wat is succes precies? Succes wordt bepaald door de mate van geluk die je ervaart, aldus Richard Branson.

Branson, volgens velen de meest succesvolle zakenman van dit moment, is van mening dat zelfs in zaken (waar een focus op geld toch vaak de boventoon voert) de belangrijkste maatstaf voor succes je geluksbeleving is.

Geluk, en dus ook succes, bereik je door continu te werken aan vooruitgang, aldus Tony Robbins.

Robbins, begenadigd coach, spreker en schrijver en één van de meest bekende personen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, meent op zijn beurt dat het enige dat een mens gelukkig maakt de ervaring is dat je in staat bent je op regelmatige basis te ontwikkelen en continu je standaard te verhogen.

Een materieel object of een relatie op zich maakt je niet gelukkig. Een relatie zal bijvoorbeeld pas bevredigend zijn en vooral ook blijven, als je samen met je partner in staat bent jezelf en deze relatie continu te blijven ontwikkelen. Robbins benoemt een aantal belangrijke succesfactoren om je standaard continu te verhogen en blijvende verandering te creëren.

Blijvende verandering – Creëer een inspirerend toekomstbeeld

Wat is het nu echt dat je wilt? Bedenk iets dat je echt inspireert en waar je energie van krijgt. Zeg dus bijvoorbeeld liever dat je op het gewicht wilt komen dat hoort bij de energieke en sportieve persoon die je bent, in plaats van dat je je focust op ’ik wil 10 kilo afvallen’.

Als je je toekomstbeeld alleen met je hoofd bedenkt werkt het niet, pas als je het ook voelt kom je in beweging. We zijn allemaal heel goed in het bedenken van bepaalde dingen, dromen en wensen, maar pas als we het ook voelen komen we in beweging. Het woord emotie komt niet zonder reden van het Latijnse woord ‘movere’ wat vertaald kan worden als ‘in beweging brengen.’

Zorg tevens voor de benodigde ‘pull’ motivatie. Als je je doel puur wilt bereiken op wilskracht heb je weinig kans op succes. Wilskracht is een vorm van ‘push’ motivatie (ook dit woord stamt af van movere) en is daarmee nooit blijvend.Een inspirerend beeld van wie je wilt zijn zorgt voor emotionele intensiteit, en creëert daarmee de benodigde ‘pull’ motivatie.

Zorg daarbij voor krachtige redenen om je toekomstbeeld te bereiken. Maak dat het bereiken van jouw toekomstbeeld een ‘must’ wordt in plaats van een ‘want’. In zijn boek Dromen, Durven, Doen noemt Ben Tiggelaar hier een leuk voorbeeld van: Al duurt het nog zo lang, er zal geen ouder zijn die na de zoveelste vergeefse poging opgeeft zijn kind te leren lopen en maar genoegen neemt met het feit dat zijn kind de rest van zijn leven kruipend doorbrengt. Lopen is dus een ‘must’, een doel dat koste wat kost wordt bereikt.

Helaas hebben veel mensen een (extreme) externe gebeurtenis nodig voordat bepaalde wants naar musts vertaald worden. Maar wat kun jij doen om jouw toekomstbeeld vanuit jezelf een ‘must’ te maken?

Blijvende verandering – Leef naar je toekomstbeeld

Het hebben van een toekomstbeeld zorgt er op zich al voor dat je vanaf het eerste moment al allerlei kansen gaat waarnemen die je helpen je doel te bereiken. Onze (bewuste) aandacht is immers beperkt en wordt gefocust op zaken die betekenis voor ons hebben. Daarnaast zal er pas verandering gaan optreden als je andere dingen gaat doen. ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’.

Je zult dus de benodigde gewoontes en eigenschappen moeten gaan ontwikkelen die je krijgen waar je wilt. Het gaat om acties die je op consistente wijze uitvoert om uiteindelijk je doelen te bereiken. Het zijn de eigenschappen die je ontwikkelt, die je uiteindelijk maken tot de persoon die je wilt zijn (of niet).

  • Welke eigenschappen heeft een topsporter?
  • Wat zijn de gewoontes van mensen met een gelukkige relatie?
  • En welke eigenschappen en gewoontes hebben jou gebracht waar je nu staat?

Succes of falen ontstaat niet plotseling, maar is een optelsom van kleine dingen.” We zijn wat we herhaaldelijk doen. Uitmuntendheid derhalve, is geen handeling maar een eigenschap.” zei Aristoteles lang geleden al.

Voor niets gaat de zon op (en voor niets gaat-ie ook weer onder). Continue ontwikkeling in de richting van je ideale toekomstbeeld vergt discipline. ‘Het opbrengen van de juiste discipline is vaak zwaar, maar het gewicht van spijt is nog vele malen zwaarder’, aldus Robbins.

Ga aan de slag met de Coaching Roadmap om jouw doelen helder te maken en te bereiken!

Hieronder kun je het gehele filmpje van Tony Robbins bekijken:

Download 'Roadmap'

Ontdek jouw roadmap naar succes!

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland