fbpx

De 4 vragen die je leven veranderen volgens Byron Katie

25 juli 2019
6 min. leestijd

Waar-nemen
Wij mensen zijn betekenis gevende wezens. Zonder dat we erbij stilstaan nemen we de omgeving waar én koppelen we hier direct een betekenis aan. We interpreteren wat we waarnemen. Een stoel zie je als een voorwerp om op te zitten, een pen als iets om mee te schrijven. Het is eigenlijk heel fijn dat we het wiel niet elke keer opnieuw uit hoeven te vinden. Maar, het continue interpreteren van dat wat je waarneemt, kan ook beperkend zijn. Waarnemen is voor waarheid nemen. Het interpreteren van een (nieuwe) situatie gebeurt op basis van jouw eigen eerdere ervaringen, jouw eigen bril. Je neemt iets waar en geheel onbewust wordt het direct beïnvloed door bepaalde associaties die je er zelf eerder bij hebt gevormd. Deze associaties voelen waar, maar zijn ze ook echt waar?

Stel je voor, het super goede idee waar je al de hele week mee rondloopt, presenteer je vandaag aan je team. Vol enthousiasme vertel je hoe jullie hiermee samen die grote klant gaan binnenhalen. Wat je ziet is dat één van je medeteamleden tijdens jouw verhaal binnen 5 minuten al vijf keer op zijn horloge heeft gekeken. Je ziet het en probeert je er niet te veel door uit het veld te laten slaan, maar je kan niet ontkennen dat het je niet koud laat. Vindt hij het een slecht idee? Is je verhaal te langdradig? Allerlei redenen schieten door je hoofd.

Wat je in bovenstaand voorbeeld waarneemt is dat je collega op zijn horloge kijkt. Wat je interpreteert is dat hij jouw idee niets vindt. Terwijl het ook zou kunnen dat… zijn zoon over een uur moet afzwemmen, hij net een nieuw horloge heeft waar hij graag naar kijkt of dat hij in het volgende uur zelf een presentatie heeft waar hij tegenop ziet of naar uit kijkt. Wat je voor waar neemt is aan jou.

Overtuigingen
De interpretatie van een (negatieve) situatie voelt voor ons waar. Het is onze overtuiging, ook wel een gedachte op gevoelsniveau. Deze gedachte is zo sterk dat we er niet eens aan twijfelen of het waar is of niet. Veel van onze overtuigingen zijn ontstaan toen we heel jong waren, bijvoorbeeld vanuit onze ouders en onze opvoeding. Wie weet keek je vader altijd op zijn horloge wanneer hij geen oprechte interesse had in jouw verhaal. Toch beschouwen we jaren later onze overtuigingen nog steeds als vaststaande gegevens. We geloven onze eigengevormde overtuigingen, die negatief en belemmerend kunnen zijn. Er is goed nieuws: het is een keuze om ze te geloven. We besluiten zelf (onbewust) ons vast te klampen aan onze gedachten. Niet de gedachten an-sich maar onze hechting hieraan veroorzaakt stress. Het is alsof er een vlek op het projectiescherm zit, terwijl er eigenlijk een stofje op de lens van onze projector zit…

Is het dan zo dat je jouw overtuigingen dan maar moeten laten vallen? Nee, zo simpel werkt het meestal helaas niet, alhoewel dat in veel gevallen best fijn zou zijn! Wat dan wel? Bewustwording! Het is interessant om je overtuigingen op te sporen en te onderzoeken, zodat je kunt kijken waar het echt om draait. Je meer bewust worden van jouw eigen gedachten en beseffen wat waar is voor jou, juist dan laat de gedachte jou los.

Ja, het is waar dat je collega op zijn horloge kijkt tijdens jouw enthousiaste verhaal. Maar is het echt zo dat hij het te lang vindt duren of het een slecht idee vindt? Hoe kan je bewijzen dat dit waar is?

Byron Katie – Vier vragen die je leven veranderen
Hoe spoor je de belemmerende overtuigingen op om ze verder te kunnen onderzoeken? Spreker en auteur Byron Katie ontdekte tijdens een depressie dat ze enkel leed wanneer ze haar gedachten geloofde en dat ze niet leed wanneer ze haar gedachten niet geloofde. Haar lijden kwam niet voort uit de wereld om haar heen maar uit wat zij geloofde over de wereld om haar heen. Op basis van enkel haar eigen ervaring ontwikkelde Byron Katie The Work: een simpele maar effectieve methode om je overtuigingen te onderzoeken. Een methode die simpel uit een A4tje met vier vragen bestaat. Een ander punt wat heeft bijgedragen aan het ontstaan van haar gedachtegoed, was doordat ze een slang zag, maar dit bleek een touw te zijn. Toen ze eenmaal wist dat het een touw was, kon ze niet meer bang zijn. De heftige emotie zorgde ervoor dat haar overtuiging veranderde.

The Work bestaat uit drie onderdelen. Het eerste gedeelte bestaat uit het uitwerken van je (negatieve) gedachten of oordeel met betrekking tot een situatie die jou beperkt, stress veroorzaakt of je uit balans brengt. Daarna onderzoek je deze overtuiging of oordeel middels vier vragen. Vervolgens keer je de overtuigingen om, om te ervaren wat net zo waar of meer waar is voor jou. The Work is voor iedereen toepasbaar en in veel verschillende situaties. De vier vragen ontwarren verwarring en geven je inzicht in jouw waarheden.

Ben je daarna nog niet uitgelezen over dit onderwerp? Download dan ‘Het Kleine Boekje – een introductie op The Work van Byron Katie’. The Work is slechts één van de manieren om jouw overtuigingen onder de loep te nemen. In onze Coaching Opleiding ga je hiermee ook aan de slag.

Wil je aan de slag met je eigen ontwikkeling en tot de kern komen van wat er speelt? Tijdens onze Coaching in Den Haag werken we zowel praktisch als op het emotionele vlak om werkelijke beweging te krijgen.

Download 'Vier vragen'

Hieronder kun je de visual en de ‘Vier Vragen die je leven veranderen’ van Byron Katie downloaden om jouw eigen overtuigingen uit te dagen en te onderzoeken.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de schrijver

Nanco Vrijland

Nanco Vrijland

Opleider en oprichter Coachcenter

Passie voor ontwikkeling zit diep in Nanco’s DNA. Nanco’s kennismaking met coaching in 2009 maakte een diepe impact en betekende een ommekeer in zijn benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2012 richtte Nanco Coachcenter op, dat is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van coaching en leiderschapsontwikkeling.

Meer over Nanco Vrijland